Lidegaard om fanget officer: Rusland rasler med sablen

Stemningen under et nordisk-baltisk ministermøde i Estland er ifølge udenrigsminister Martin Lidegaard (R) stærkt præget af, at Rusland siden sidste uge har tilbageholdt en estisk officer. Estland beskylder Rusland for at have bortført ham fra estisk territorium.

- Vi er blevet enige om at udvise solidaritet over for esterne og på det kraftigste opfordre Rusland til at udlevere den her officer med det samme, siger Lidegaard til Ritzau over telefonen fra Estlands hovedstad Tallin.

Lidegaard mener, at den tilbageholdte officer er et signal om, at Rusland ikke tager de internationale spilleregler alvorligt.

- Man tror, at man kan gøre, hvad man vil. Det er i hvert fald ikke normal diplomatisk opførsel.

- Det er en raslen med sablen på en mærkelig måde, der giver mindelser om en fjern fortid, som ingen af os ønsker tilbage, siger Martin Lidegaard torsdag.

Gruppen af nordiske og baltiske udenrigsministrene mødes en gang årligt. Torsdag har ministrene haft et indledende uformelt møde samt en uformel middag, hvorefter ministrene formelt mødes fredag.

Lidegaard forventer, at de til det formelle møde fredag vil enes om at sende en solidaritetserklæring af sted, hvor de vil bede Rusland om at udlevere esteren og gøre det klart, at det ikke er en måde at opføre sig på over for sin nabo.

Spørgsmål: Batter sådan en solidaritetserklæring overhovedet?

- Nej. Men vi gør det, som esterne beder os om i det her tilfælde. Esterne har en meget fornuftig og behersket tilgang til det her. De er ikke optaget af at blive for skingre (...), og derfor synes jeg også, at vi skal acceptere deres sprog, og det de nu har lagt frem, siger Lidegaard.

I første omgang mener han, at tilfangetagelsen er et bilateralt spørgsmål mellem Rusland og Estland.

- Men hvis det ikke finder sin løsning, vil jeg bestemt ikke udelukke, at det er noget, man skal forholde sig til på EU-niveau. Vi har støttet, at EU også skal komme med en erklæring og et krav, siger ministeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip