Lidegaard siger ja til dansk deltager i kernekoalition

Danmark har sagt ja til at deltage i en såkaldt "kernekoalition" i kampen mod Islamisk Stat i Irak.

Det oplyser udenrigsminister Martin Lidegaard (R) efter et møde med den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, fredag.

Kerry har anmodet om, at Danmark og otte andre Nato- og partnerlande går med i koalitionen.

- Danmark har sagt ja til at deltage i denne koalition. Vi er, lige som alle de andre lande, skrækslagne over denne organisation og de afskyelige handlinger, der finder sted, siger udenrigsminister Martin Lidegaard.

- Vi mener, at Islamisk Stat udgør en af de største sikkerhedstrusler, hvis ikke den største, i øjeblikket.

De øvrige Nato-lande ud over USA og Danmark, der er blevet bedt om at være med i koalitionen, så man bedre kan koordinere indsatsen, er Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Italien, Tyrkiet, Polen og Canada. Dertil Natos partnerland Australien.

Lidegaard understreger på et pressemøde, at "det har intet at gøre med Vesten mod Islam, sådan som Islamisk Stat vil udlægge det".

Det er den irakiske regering, som har bedt USA og koalitionen om hjælp.

- Der foreligger en anmodning fra Irak både på skrift og mundtligt, siger Lidegaard.

Af samme grund understreger han, at koalitionen ser det som vigtigt, at også lande fra regionen omkring det nordlige Irak kommer med i koalitionen.

Ud over den militære indsats og bidrag med nødhjælp til lokalbefolkningen skal koalitionen dele efterretninger, forsøge at stoppe finansielle tilførsler samt sætte en prop i strømmen af udenlandske krigere, der kommer til området for at kæmpe de militante islamisters sag.

Der er ikke umiddelbart udsigt til, at Danmark vil bidrage med mere i bekæmpelse af Islamisk Stat efter tilslutningen til en USA-ledet koalition på 10 lande fredag morgen.

- Det afhænger både af, hvad de beder om, hvad situationen på jorden er, og hvad grundlaget for en sådan operation er. Lige nu er det ikke aktuelt, men jeg vil omvendt heller ikke afvise, at det kan blive aktuelt, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

Danmark har besluttet at sende humanitær bistand og stille et Hercules transportfly til rådighed for transport af våben til de kurdiske styrker.

/ritzau/

 

Dagens Gossip