Lidegaard står fast trods svensk Palæstina-anerkendelse

Den svenske regerings melding om at anerkende Palæstina som en selvstændig stat ændrer ikke ved Danmarks holdning.

Palæstina kan først anerkendes som stat, når der er en sandsynlighed for, at staten overhovedet kan eksistere. Der skal dog ikke herske tvivl om, at regeringen gerne ser en tostatsløsning i Mellemøsten.

Sådan lyder meldingen fra udenrigsminister Martin Lidegaard (R), efter at den nye svenske regering har meldt ud, at Sverige som første land i EU vil anerkende Palæstina som en selvstændig stat.

- Vi glæder os til at kunne anerkende Palæstina som stat, men det er svært at gøre det, før vi ved, om staten har nogen som helst mulighed for at eksistere, siger Martin Lidegaard.

- Derfor er den naturlige rækkefølge i min optik at lægge maksimalt pres på parterne med henblik på at finde en løsning, der kan sikre, at staten kan overleve, siger han til Ritzau.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, bebudede fredag aften, at Sverige vil anerkende Palæstina. Det fik USA på banen, der kaldte svenskernes melding "forhastet".

Martin Lidegaard har svært ved at tolke, om den svenske regerings udmelding blot er et politisk signal, eller om der ligger mere handling bag ordene.

- Det står ikke krystalklart for mig, om man har tænkt sig at anerkende Palæstina nu, eller vente til man har et grundlag at gøre det på, siger han.

Hvis israelerne og palæstinenserne får forhandlet en løsning på plads, er Danmark dog klar til at anerkende Palæstina som stat. Martin Lidegaard peger på, at Palæstina allerede har fået diplomatstatus i Danmark.

- Jeg er klar til at anerkende Palæstina lige så snart, vi tror, at det kan bære, og der er en stat, som har en realistisk chance for at fungere, siger han.

Et overvældende flertal i FN vedtog for knap to år siden en resolution, der gav Palæstina såkaldt observatørstatsstatus i FN.

/ritzau/