Lidegaard støtter humanitære korridorer i Syrien

Den nye danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), støtter et fransk forslag i FN's Sikkerhedsråd, der kræver en øjeblikkelig åbning af humanitære korridorer i belejrede syriske byer.

Det skal ifølge den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, være et forsøg på hurtigere at få uddelt mad og medicin i de nødlidende områder i det borgerkrigsramte Syrien.

- Det er et forslag, vi støtter. Om det kan nå tilslutning i Sikkerhedsrådet, er en helt anden sag, siger Lidegaard efter et møde med sine EU-kolleger i Bruxelles mandag.

Her blev situationen i Syrien og de igangværende fredsforhandlinger i Genève diskuteret.

- Der er ingen tvivl om, at det er en skrøbelig proces, siger Lidegaard.

Han understreger, at det er positive fremskridt, at både repræsentanter fra de syriske oprørere og fra regimet er til stede og taler sammen - om end de mandag aften endnu ikke har sat sig ved samme forhandlingsbord igen.

Den første runde forhandlinger sluttede for 10 dage siden uden nogen konkret aftale om den næsten tre år lange borgerkrig, der har kostet flere end 136.000 mennesker livet.

I forbindelse med mandagens diskussion om Syrien kunne Lidegaard komme med de gode nyheder til udenrigsministerflokken, at det tredje læs kemiske våben nu er fragtet ud af Syrien til søs.

Det er Danmark og Norge, som er ansvarlige for at sejle våbnene væk til destruktion.

- Det er stadigvæk kun mellem fem og 10 procent af de kemiske våben, som er blevet transporteret ud af Syrien.

- Men det er egentlig vores forhåbning, at selvom vi er forsinkede, skal vi rent faktisk nok nå det. Vi tør have den forsigtige optimisme, fordi det har alle parter forpligtet sig til. Også Rusland og regimet i Syrien, siger Lidegaard.

Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) vurderede for nylig, at destruktionen af kemiske våben i Syrien ville blive forsinket med tre måneder og formentligt først være afsluttet i slutningen af juni.

/ritzau/

 

Dagens Gossip