Lidegaard: Tyrkiet går i den forkerte retning

EU bør efter de seneste døgns begivenheder i Tyrkiet være ekstra klar i mælet, når europaministrene tirsdag i Bruxelles gør deres årlige status over de lande, der står i kø for at blive medlemmer af EU.

Det mener udenrigsminister Martin Lidegaard (R) med henvisning til weekendens masseanholdelser af mediefolk og præsident Recep Tayyips Erdogans efterfølgende affejning af kritik fra EU.

- Tyrkiet har jo ikke hjulpet sig selv med de sidste dages begivenheder.

- Med de udtalelser, der er kommet fra præsidenten, vil det være min indstilling, at vi skal være rimelig præcise i vores konklusioner. Og at vi nævner de specifikke begivenheder, siger Lidegaard på vej ind til mødet i Bruxelles.

Tyrkisk politi anholdt i weekenden mindst 27 mediefolk. Blandt dem chefredaktøren for landets største avis, Zaman, som har forbindelse til præsident Erdogans værste rival, Fetullah Gülen.

Erdogan leverede mandag en bredside til EU, efter at udenrigschef Federica Mogherini og udvidelseskommissær Johannes Hahn kritiserede indgrebet som værende "i strid med de europæiske værdier og standarder, Tyrkiet håber at blive en del af".

- De råber op om pressefrihed, men anholdelserne har intet med det at gøre. Vi har ingen bekymring om, hvad EU eventuelt siger, om EU vil acceptere os som medlem eller ej. Det bekymrer os ikke. Hold jeres visdom for jer selv, sagde Erdogan.

Udenrigsminister Martin Lidegaard holder trods sin kritik fast i, at EU skal fortsætte optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet, der søgte om EU-medlemskab i 1987 og indledte forhandlinger i 2005.

- Man skal gøre det meget klart for Tyrkiet, at det her ikke trækker Tyrkiet ind mod EU. Det trækker tværtimod i den forkerte retning. Det at have en kritisk presse er jo livsnerven i et demokrati.

- Jeg er tilhænger af, at man siger: Der er problemer, så lad os få dem trukket til truget. Ikke naivt, men med en kritisk vinkel, siger Lidegaard, der stadig tror på, at Tyrkiet en dag bliver medlem.

- Jeg håber det. Men det bliver helt sikkert ikke i overmorgen.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip