Lidegaard: Vi er klar til at udvide sanktionsliste

Listen over de 21 russere og Krim-borgere, som EU's udenrigsministre mandag har valgt at indføre målrettede sanktioner mod, er et godt udgangspunkt, mener udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

Men han havde gerne set, at listen ville puste den russiske præsident Vladimir Putin mere i nakken, end den gør.

- Der er mange folk desværre, som har været involveret i det her. Og det er også klart, at jo højere op man kommer i hierarkierne, jo mere ondt gør det på Putin selv, men selvfølgelig også på den samlede beslutningskreds bag ham.

- Og der kunne jeg godt se for mig, at vi kom højere op, og at der var kommet flere navne på den liste, siger Lidegaard i frokostpausen ved et møde blandt de 28 EU-landes udenrigsministre mandag i Bruxelles.

Han understreger dog, at det vigtigste er, at EU sender et signal om, at man er klar til at udvide listen, hvilket nok vil give genlyd i Moskva.

På sanktionslisten er der ifølge Lidegaard ledende parlamentarikere, chefer for militæret og toppolitikere på Krimhalvøen.

- Det er for at ramme de personer, der har haft fingrene i farsen i de her områder. Men det er vigtigt for mig at understrege, at det er en liste, der kan udvides, hvis det i situationen påkræver det. Og det kan vi desværre ikke udelukke, at den gør, siger han.

Han siger, at der ikke har været tale om, at Putin selv skal på listen, fordi det er ham, man skal forhandle med.

Ifølge flere kilder er der tale om 13 russere, heriblandt tre militærfolk og otte Krim-borgere, men den præcise fordeling er ikke meldt officielt ud.

Navnene på de sanktionsramte personer ventes først offentliggjort, når sanktionerne træder i kraft senere mandag eller tirsdag.

Beslutningen er nu at holde det åbent, så stats- og regeringscheferne kan udvide listen, når de mødes til topmøde i Bruxelles på torsdag og fredag.

- De skal have så bred en menu som mulig, så man kan reagere på alle handlinger fra russisk side, både forhåbentlig positive, men også negative. Der skal være så mange værktøjer i kassen som muligt, siger Lidegaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip