Lidegaard: Vi må holde hovedet koldt i Krim-krise

- Der skal findes et svar, som også kan mærkes i Moskva.

Sådan siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) som reaktion på, at at den russiske præsident, Vladimir Putin, tirsdag morgen i en erklæring kalder det hensigtsmæssigt at underskrive en traktat, der gør den ukrainske Krimhalvø til en del af Rusland.

- Det er en illegitim handling, og også en optrapning af krisen, som vores stats- og regeringschefer kommer til at forholde sig til allerede på torsdag til EU-topmødet, siger Lidegaard på vej ind til et møde blandt EU's europaministre.

Til mødet skal de 28 ministre drøfte den nye udvikling, siger Lidegaard. Men det vil være op til EU's stats- og regeringschefer at komme med et egentligt svar på optrapningen af krisen på Krim, når de mødes i Bruxelles til topmøde torsdag og fredag.

Lidegaard skal inden topmødet drøfte med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), hvad Danmarks svar på krisen vil være til topmødet.

- Jeg tør ikke sige, hvor vi lander henne. Jeg synes, at vi i denne her meget ophedede situation skal holde hovedet lidt koldt.

- Der skal findes et svar på det, Rusland gør, men vi skal ikke være dem, der får det her til at eskalere ud af proportioner. Vi skal have et håndfast svar, men stadig holde en dør åben for forhandlinger, siger han.

- Jeg kan ikke stå og sige, hvad de 28 ledere bliver enige om på torsdag. Vi har drøftet, at man kunne sætte flere navne på den sanktionsliste, vi lavede i går. Vi har drøftet en række politiske tiltag. Længere kan jeg ikke komme nu, siger Lidegaard.

Mandag blev de 28 EU-landes udenrigsministre enige om en liste med i alt 21 personer, som EU indfører sanktioner mod.

Det drejer sig om otte Krim-borgere og 13 russere, som bliver nægtet indrejse til EU, og deres midler i europæiske banker, bliver frosset inde.

/ritzau/

 

Dagens Gossip