Lidegaard: Vi skal stoppe strøm af europæiske krigere til IS

Unge mennesker fra blandt andet Danmark skal holdes fra at tage til Irak og Syrien og kæmpe for den ekstremistiske militante gruppe Islamisk Stat (IS), og løsningen skal være et større EU-samarbejde, mener udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

Han har fredag været til et uformelt møde med de øvrige 27 EU-landes udenrigsministre i Milano, hvor blandt andet situationen i Irak var på dagsordenen.

- Jeg lagde vægt på, at vi bliver nødt til at stå sammen om at stoppe strømmen af "foreign fighters" ned til IS, altså unge fra vores egne og andre lande, der tager ned og bidrager til IS' succes.

- Jeg understregede, at det var utroligt vigtigt, at vi står sammen både i forhold til at udveksle oplysninger mellem landene men også i forhold til at udveksle erfaringer om, hvordan vi kan bekæmpe det her, siger Martin Lidegaard efter mødet, som fortsætter lørdag med en diskussion om Mellemøsten.

Ministeren mener, at det er den store tilgang af udenlandske krigere, som er grunden til, at IS har fået så stor succes.

Derudover er det frygten for, at de udenlandske krigere udgør en sikkerhedstrussel, når de vender tilbage til for eksempel Danmark fra Syrien og Irak, der får Lidegaard til at lægge vægt på netop dette spørgsmål i konflikten i Irak.

- Vi (EU-landenes udenrigsministre, red.) støttede op om det, og vi gav håndslag på, at det er et område, vi skal samarbejde mere intenst på for at komme det her til livs, siger han.

Han fortæller, at EU-Kommissionen om tre uger under FN's Generalforsamling vil invitere til en konference om netop problematikken med de udenlandske krigere.

/ritzau/

 

Dagens Gossip