Lidegaard vil gå efter Putins bagmænd

Danmarks og flere andre EU-landes udenrigsministre lægger ved begyndelsen af et møde tirsdag i Bruxelles op til, at det skal have mærkbare konsekvenser for Rusland og kredsen omkring præsident Vladimir Putin, hvis ikke der meget hurtigt kommer nye toner fra Moskva.

- Jeg håber, vi kan blive enige om, at hvis ikke Rusland øjeblikkeligt samarbejder om at få adgang til området, hvor det malaysiske fly er styrtet, og selvfølgelig med at få leveret ligene til blandt andet Holland, så mener jeg, at det skal have konsekvenser.

- Det er nu tid til, at Rusland ikke taler fred i de diplomatiske cirkler og så gør noget helt andet på jorden. Det er tid til, at Putin indser, at flytragedien har været et wake up-call - volden skal stoppe, siger udenrigsminister Martin Lidegaard på vej ind til mødet i Bruxelles.

Det er dog uklart, hvor stort fodslag der er blandt ministrene i forhold til at tage skridt videre mod økonomiske sanktioner, der også kan gøre ondt i Europa ved for eksempel at ramme eksport af våben til Rusland.

Blandt andre Litauen presser på for en egentlig våbenembargo, og præsident Dalia Grybauskaite udtaler sig tirsdag direkte imod Frankrigs insisteren på at gennemføre et planlagte salg af to Mistral krigsskibe.

- Vi oplever en mistralisering af europæisk politik. Værdier og sikkerhed bliver undermineret til fordel for erhvervslivet. Salget af militærteknologi til Rusland under de nuværende omstændigheder kan ikke tolereres, siger Grybauskaite i et interview med litauisk radio.

Den danske minister nævner tirsdag også muligheden for, hvad han kalder "smarte sanktioner" på våbenområdet.

Han siger, at man også er klar til at sætte flere navne på sanktionslisten over personer, der har et direkte ansvar for situationen i det østlige Ukraine.

Men han mener også, at EU skal gå skridtet videre og indføre sanktioner mod russiske oligarker, der materielt og økonomisk støtter Putin-styret i Moskva.

- Det er min klare opfattelse, at de økonomiske bagmænd, som støtter det her, dem bør vi gå efter nu. Dem bør vi gå efter i dag, siger Lidegaard.

Han opfordrer alle EU-lande til at gøre deres for at levere beviser, så man kan identificere, "hvem der sidder bagved og er med til at finansiere hele det her cirkus".

- Det er tid til at tage fløjlshandskerne af for Rusland, siger Lidegaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip