Lidegaard vil have internationale observatører i Gaza

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) siger søndag, at han mener, at et internationalt observatørkorps bør sendes til Gaza for at holde øje med begge parter i konflikten.

- Jeg synes, at det er en ulykkelig situation, at hver gang der er blevet forhandlet en våbenhvile på plads, bliver den brudt, før den er kommet i gang.

- Derfor er det mest fremadrettede, jeg har at bidrage med her og nu, at jeg mener, at man bør prøve at få etableret et korps af uafhængige, internationale observatører, som kan gå ind og bakke op, når der er etableret en våbenhvile og holde øje med, at parterne overholder den, siger han.

Derudover skal korpset ifølge Lidegaard observere, hvem der bryder våbenhvilen, hvis den brydes. Det skal have en præventiv effekt:

- Partnerne har meget travlt med at beskylde hinanden for, at det er den anden part, der bryder våbenhvilen. Det er meget svært for os udefra at se, hvad der er op og ned.

- Det kunne være, at hvis der var uafhængige observatører til stede, at man så ville være mere forsigtige med at bryde våbenhvilen og respektere de aftaler, der er indgået, siger han.

Han fortæller, at Danmark dårligt kan gøre mere - bidrage humanitært og stille ekspertise og økonomi bag et observatørkorps, som ifølge Lidegaard ville ligge godt i FN-regi. Storbritannien har allerede luftet idéen om et sådant korps.

- Jeg forstår godt frustrationen over, at vi ikke kan gøre mere. Vi leder alle efter håndtag til at få stoppet det her vanvid. Men nogle gange må man bare erkende, at man ikke har det håndtag. Og så må man forsøge alt, hvad man kan, at skubbe bevægelsen i en anden retning.

- Det er det, vi gør. Men vi kan ikke trylle. Det er kun parterne selv, der kan forhandle en løsning.

Han mener ikke, at sanktioner mod Israel som boykot af varer er en løsning, da det ikke kun er Israel, der har skylden.

- Der er tale en konflikt, hvor begge parter beskyder hinanden. Jeg tror ikke, at man kan tvinge en fred igennem, desværre. Jeg ville ønske, det var tilfældet, men jeg tror ikke på det.

/ritzau/

 

Dagens Gossip