Lidegaard vil have USA til at stoppe Thule-udbud

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har onsdag aften bedt USA stoppe det omstridte Thule-udbud.

Det siger han til finans.dk.

Den kontante udmelding er sket på et møde i Udenrigsministeriet med den amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford. Her har Lidegaard fremført den danske og grønlandske holdning til udbuddet af servicekontrakten på Thulebasen.

- Jeg har i den forbindelse også opfordret til, at det amerikanske luftvåben suspenderer udbudsprocessen, indtil der er fundet en løsning mellem USA, Grønland og Danmark, siger Martin Lidegaard til Finans.

Udenrigsministeren afventer nu amerikanernes svar.

Den store servicekontrakt om drift og vedligehold af Thule-basen blev vundet af Exelis Services A/S, der er skuffeselskab ejet af amerikanske Vectrus.

Kontrakten træder i kraft ved septembers udgang og løber syv år. Den samlede værdi af kontrakten er 2,4 milliarder kroner.

Både Danmark, Grønland og USA forhandlede i mange måneder i 2013 for at sikre, at kontrakten gik til et dansk eller grønlandsk firma ifølge forsvarsaftaler fra 1950'erne.

Men af frygt for, at Danmark ville komme i karambolage med EU's konkurrenceregler, blev opgaven med tildeling givet til amerikanerne. Det skete efter en advarsel fra Kammeradvokaten i sommeren 2013.

/Ritzau/

 

Dagens Gossip