Lidegaard vil hjælpe Ukraine med energiplanlægning

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) rejser mandag på en tredages tur til Ukraine og Georgien for at udtrykke klar dansk opbakning til, at landene fastholder den europæiske reformkurs og for at udbygge de bilaterale forhold til begge lande, oplyser Udenrigsministeriet.

I Ukraine skal Lidegaard blandt andre mødes med præsident Petro Porosjenko og udenrigsminister Pavlo Klimkin, fremgår det af en pressemeddelelse fra ministeriet.

- Situationen i Ukraine er stadig meget vanskelig. Våbenhvilen bliver dagligt brudt, og der fragtes stadig våben og personel illegalt over den russisk-ukrainske grænse. I den situation er det vigtigt at udtrykke fortsat dansk støtte til reformkursen og Minskprocessen, siger Martin Lidegaard.

- Samtidig skal vi udbygge vores konkrete samarbejde på visumområdet og på energiområdet, hvor vi tilbyder at bringe Danmarks kompetencer inden for energiplanlægning yderligere i spil, tilføjer udenrigsministeren i pressemeddelelsen.

Besøget i Ukraine omfatter også en tur til havnebyen Odessa for at se på konfliktens konsekvenser på tættere hold.

Lidegaard skal mødes med blandt andre den lokale guvernør og borgmester, OSCE's særlige overvågningsmission og repræsentanter for civilsamfundet for at drøfte perspektiverne for en national dialog.

Under besøget i Georgien skal Lidegaard møde premierminister Irakli Gharibasjvili, den fungerende udenrigsminister og oppositionen. Dertil kommer et debatarrangement om energipolitik og møde med en række ngo'er med fokus på minoritets- og menneskerettigheder.

- Jeg vil lykønske georgierne med associerings- og frihandelsaftalen med EU. Det er et meget vigtigt skridt. Og så vil jeg selvfølgelig understrege, at der med aftalen følger reformforpligtelser, herunder til adskillelse af udøvende og dømmende magt, siger Martin Lidegaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip