Lidegaard vil stadig forhandle om tyrkisk EU-medlemskab

Selv om udenrigsminister Martin Lidegaard (R) tager kraftigt afstand fra de seneste dages masseanholdelser af mediefolk i Tyrkiet, holder han fast i, at EU skal fortsætte forhandlingerne om en dag at optage Tyrkiet som medlem.

- Det har ikke været et kønt syn, hvad der er foregået de sidste døgn i Tyrkiet.

- Derfor synes jeg også, det er vigtigt, at vi adresserer det, der er foregået her og den kritiske mediesituation, der desværre har udviklet sig i Tyrkiet, siger Lidegaard, dagen før han og EU's øvrige europaministre laver deres årlige gennemgang af situationen for alle ansøgere om EU-medlemskab.

Udenrigsministeren siger, at weekendens arrestordre mod 31 mediefolk, der siges at støtte den regeringskritiske oppositionsbevægelse Hizmet, er endnu et eksempel på kritisable forhold i Tyrkiet.

Men han mener ikke, at hændelsen skal få EU til at konkludere, at Tyrkiet ikke længere skal være EU-kandidat.

- Der er ingen tvivl om, at der en rum stykke tid, til Tyrkiet kan gøre sig forhåbninger om at blive medlem af EU.

- Men hvis vi skrotter hele den proces, der skal gå over de næste mange år, så har Tyrkiet ikke nogen motivation til at begynde at tage menneskerettigheder og mediesituationen mere alvorligt, end det sker i øjeblikket, siger Lidegaard.

Ifølge Lidegaard skal EU's svar til Tyrkiet være, at man gerne vil fortsætte optagelsesforhandlingerne - men at man samtidig understreger, at Tyrkiet må gøre mere for at leve op til betingelserne.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, og udvidelseskommissær Johannes Hahn sagde søndag i en fælles udtalelse, at indgrebet "er i modstrid med de europæiske værdier og standarder, Tyrkiet håber at blive en del af, og som er selve kernen i et styrket forhold".

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip