Lidegaard vil undersøge kommunikation om Thule-kontrakt

Hvem har skylden for, at det er et amerikansk selskab, der er løbet med en gigantkontrakt med Thulebasen?

Og det på trods af, at der er en gammel aftale mellem Danmark og USA om, at det skal være et dansk eller et grønlandsk selskab, som skal servicere den amerikanske flybase?

Det er omdrejningspunktet i en efterhånden langstrakt sag om den amerikanske virksomhed Vectus, der via et dansk datterselskab, Exelis Services, fik tildelt den 2,5 milliarder kroner store Thule-kontrakt.

Nu beder udenrigsminister Martin Lidegaard (R) så sine embedsfolk om at redegøre for kommunikationen mellem Udenrigsministeriet og det amerikanske luftvåben, der har tildelt kontrakten til Exelis Services. Det siger han til TV2 News.

Det sker, efter at Jyllands-Posten onsdag dokumenterer, at amerikanerne faktisk henvendte sig til ministeriet for at høre, om Exelis Services kunne betegnes som et udenlandsk datterselskab.

Men ministeriet svarede ifølge avisens aktindsigt, at det havde man ikke kompetence til at svare på, og at amerikanerne kunne henvende sig til Erhvervsstyrelsen. Hvilket både politikere og en professor i selskabsret kritiserer.

- Jeg har i morges bedt mine embedsmænd om at lave et notat, hvor vi får helt klar besked om al den kommunikation, der er foregået med amerikanerne.

- Herunder om de så har henvendt sig til Erhvervsstyrelsen og fået de oplysninger, de gerne ville have, siger Martin Lidegaard til TV2 News.

Han afviser, at ministeriet selv kunne have henvendt sig til Erhvervsstyrelsen og givet oplysningerne videre til amerikanerne:

- Det her handler om, at vi ikke må blive part i sagen og derfor måtte overgive certificeringen til de amerikanske myndigheder.

- Udenrigsministeriet måtte ikke hjælpe, og derfor er det min umiddelbare opfattelse, at man har handlet korrekt, siger Lidegaard.

Også den grønlandske regering, Naalakkersuisut, har besluttet at kulegrave selvstyrets egen rolle i den omstridte sag.

Sagen har dog allerede haft personalemæssige konsekvenser.

Det grønlandske selvstyre oplyser i en pressemeddelelse, at departementschef i Formandens Departement, Svend Hardenberg, med øjeblikkelig virkning er fritaget fra tjeneste.

- Da der er tale om personaleforhold, vil Formandens Departement ikke kommentere sagen yderligere, lyder det i pressemeddelelsen, men ifølge Finans.dk beretter flere grønlandske medier, at departementchefen er blevet fritaget efter at han har forsøgt at presse et grønlandsk folketingsmedlem til at dementere oplysninger om den grønlandske regerings rolle i sagen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip