Liderligt pungdyr tæt på udryddelse: Knalder sig selv ihjel

En gruppe australske forskere har opdaget to hidtil ukendte arter af pungdyr.

Desværre risikerer de nyopdagede dyr snart at være væk fra jordens overflade, da hannerne simpelthen knalder sig selv ihjel.

Forskerne fra Queensland University of Technology frygter, at pungdyrene risikerer at være fortid allerede ved sommerens afslutning.

Læs også: Kænguruen Dusty er overbevist om, at han er en hund

Yngleperioden hos de nyopdagede dyr er kendetegnende ved at være ganske kort og præget af mange slåskampe blandt hannerne.

- Yngleperioden består af to til tre uger med speed-parring. De testosteron-drevne hanner parrer sig med så mange hunner som muligt, hvilket kan tage op til 14 timer, forklarer Andrew Baker, forsker ved Queensland University of Technology, til engelske metro.

Den intensive parring får hannernes små og arbejdsomme kroppe til at bryde sammen.

- Testosteronen udløser til sidst en fejl i stresshormonet, hvor slukkefunktionen går i stykker. Derved opstår der en stigning af stresshormoner, hvilket får hannens immunsystem til at kollapse, siger Andrew Baker og fortsætter:

- De falder døde om, før hunnerne når at føde.

Halvdelen af hannerne dør i forbindelse med parringen, hvilket på en måde er godt nyt for de drægtige hunner, der derved er sikret flere insekter at guffe i sig selv.

Forskerne arbejder nu på at få de to nye pungdyr, der har fået navnene tasman peninsula dusky antechinus og mainland peninsula dusky antechinus, på listen over truede dyrearter.

Følg Dagens Dyreriget for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip