LIGE NU: Flere danskere smittet med alvorlig virus

19/09/2023 19:29

Emil Martesen

Nyheder
Foto: Shutterstock / OBS: Genrefoto
Foto: Shutterstock / OBS: Genrefoto
En række danskere er i skrivende stund smittet med en alvorlig virus.

Mest læste i dag

I alt er 18 danskere blevet smittet med TBE-virus i Danmark. Det er en virus, der stammer fra flåter, hvoraf ni af tilfældene med smitte er sket i både kendte og i 'potentielt nye risikoområder'.

Sådan lyder det fra Statens Serum Institut ifølge TV 2.

Siden 2017 er der i Danmark blevet konstateret et stigende antal smittetilfælde med den farlige TBE-virus (Tick Borne Encephalitis). Det er en virus, der stammer fra flåter, og som i værste tilfælde kan resultere i en alvorlig hjernebetændelse.

Det er en tendens, der er fortsat i 2023, hvor der hidtil er blevet konstateret 18 smittetilfælde. Dette oplyser SSI til TV 2.

Selvom der er tale om 18 danskere, der er blevet smittet med den alvorlige virus, er det kun ni af dem, der har fået virussen fra flåter i Danmark.

Det er en stigning i forhold til de seneste år, da der i hele 2021 og 2022 blev konstateret kun 12 tilfælde, hvor smitten er sket i Danmark. Og det er vel at mærke til sammen.

Indtil videre har det været 2022, der har været højdespringeren, hvis man også tager de tilfælde med, hvor danskere er blevet smittet med virussen fra flåter i udlandet. Her lød tallet på 14 tilfælde.

To af de i alt ni tilfælde i Danmark er fra Bornholm, hvor flåter med TBE-virussen har været i 50 år. TV 2 skriver, at det ikke har været muligt at få oplyst, hvilke lande de resterende ni tilfælde, er blevet smittet i.

18 smittetilfælde med den alvorlig virus, lyder naturligvis ikke af mange. Desuden er der også kun en ganske lille risiko for at blive smittet og syg med virussen.

Alligevel er der tale om en flåtbåren virus, som myndighederne har et stort fokus på. Det skyldes, at den kan vise sig at være meget invaliderende for de smittede.

Hvis man bliver smittet af den farlige TBE-virus, kan det i værste fald resultere i en alvorlig hjernebetændelse, der kræver indlæggelse og som efterlader både mentale og neurologiske bivirkninger samt lammelser i arme og ben.

Anders Fomsgaard, der er virusforsker og professor ved Statens Serum Institut, udtalte sig i juni om den farlige virus. Det gjorde han i et interview med TV 2, hvor han forklarede, at resultatet af smitte med TBE-virus kan være alvorligt.

"Man bliver ikke sig selv igen," sagde han.

Opdager man en flåt på kroppen, er det derfor vigtigt at få den væk i en fart. TBE-virus adskiller sig fra for eksempel borrelia ved, at flåter, der bærer denne virus, smitter med det samme.