LIGE NU: Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination af 12-15-årige

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Det er planen, at tilbuddet til de 12-15-årige kan udrulles, når de sidste i gruppe 10 er vaccineret, formentlig fra september.

Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination af 12-15-årige.

Læs også

Derfor fik Christian Eriksen hjertestop

Sådan lyder det fra Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, på et pressemøde i Eigtved Pakhus torsdag middag.

Baggrunden for Sundhedsstyrelsens vurdering og anbefaling er, at Comirnaty - COVID-19 vaccinen fra Pfizer- BioNTech - den 28. maj 2021 fik udvidet sin godkendelse fra Europa-Kommissionen, således at produktresuméet nu omfatter alle fra 12 år og ældre, dog fortsat undtaget gravide og ammende. 

Det er alene Comirnaty, der vil blive tilbudt til gruppen af 12-15 årige, som det også er tilfældet i dag med 16-17-årige, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Det forventes, at andre vacciner, herunder vaccinen fra Moderna, på et senere tidspunkt kan få udvidet EU-godkendelse til personer under 18, og Sundhedsstyrelsen vil derfor løbende vurdere om denne og andre vacciner kan inddrages.

”Vi har gennemgået data, og vurderer at Comirnaty er både meget sikker og meget effektiv hos 12-15-årige børn. Selvom vi har høj tilslutning i de nuværende målgrupper, som omfatter ca. 83 % af befolkningen, så vurderer vi også, at en udvidelse af målgruppen til de 12-15-årige er nødvendig, for at sikre endnu større immunitet i befolkningen, og dermed sikre kontrol med epidemien i Danmark. Det har vi brug for, før vi går ind i næste vintersæson i Danmark, også i lyset af, at mere smitsomme virusvarianter kan vinde frem. Og så har vi brug for det, for at vi kan beskytte uvaccinerede personer og personer, der ikke har fuld effekt af vaccinen, mod alvorlig sygdom”, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Sætter i gang efter sommerferien

Selvom beskyttelse af børnene selv ikke er det primære mål, så kan der også være fordele for de 12-15-årige, fordi vaccination kan give en større sikkerhed og tryghed for det enkelte barn og familie i forhold til, at de ikke smitter sårbare familiemedlemmer, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

”Det er sjældent, at børn bliver alvorligt syge med COVID-19. Så vi skal i særlig grad være opmærksom på, at vaccinen er sikker for børnene. Derfor vil vi over sommeren følge internationale erfaringer og sikkerhedsdata, så vi er helt sikre, før vi sætter i gang efter sommerferien”, siger Søren Brostrøm.

Udvalgte børn under 16 år, der er i særligt øget risiko for at få et alvorligt forløb med COVID-19 kan allerede i dag tilbydes vaccination mod COVID-19 under Sundhedsstyrelsens gældende retningslinjer. Det sker efter en individuel, lægefaglig vurdering på en specialafdeling.

Læs også

Tivoli lancerer nyhed: “Imponerende”

 

 

 

 

 

 

Dagens Gossip