Lille dansk børs lukker efter hård kritik fra tilsyn

Den danske lilleputbørs GXG Markets lukker for handlen til august, efter at Finanstilsynet har udtalt voldsom kritik af den finansielle handelsplads.

Tilsynet har torsdag offentliggjort en redegørelse udarbejdet efter et besøg på børsens adresse i Horsens tilbage i november, hvor der viste sig flere problemer.

Børsen havde blandt andet tilsidesat sine egne regler ved optagelsen af en række udenlandske selskaber til handel.

Samtidig har over 70 sager om mulige overtrædelser af børsens egne handelsregler hobet sig op uden at blive sagsbehandlet eller indberettet til Finanstilsynet, som loven kræver.

- Det er på denne baggrund Finanstilsynets vurdering, at GXG ikke har drevet sit regulerede marked og sine multilaterale handelsfaciliteter på en betryggende og hensigtsmæssig måde, skriver Finanstilsynet og uddyber:

- En sådan drift er uforenelig med fortsat opretholdelse af selskabets tilladelser, hvorfor det er Finanstilsynets vurdering, at selskabets tilladelser bør inddrages.

Børsen, som er ejet af svenske GXG Global Exchange Group, er dog kommet tilsynet i forkøbet og annoncerede mandag, at handelspladsen lukkes den 18. august klokken 17.00.

I juni kunne dagbladet Børsen skrive, at to selskaber, der var noteret hos GXG var blevet brugt i et internationalt svindelnummer.

Kort forinden blev 20 selskaber med en samlet markedsværdi på 4,5 milliarder kroner afnoteret fra handelspladsen.

GXG Markets blev stiftet i 1998 under navnet Dansk Autoriseret Markedsplads. Børsen blev i 2010 købt af svenske GXG, hvorefter den skiftede navn.

Børsen har haft små og mellemstore virksomheder som sit fokusområde.

Ifølge GXG Markets' hjemmeside har den aktuelt 67 selskaber optaget til handel og herunder blot fire, som handles i danske kroner.

Det drejer sig om fodboldaktierne AC Horsens, EfB Elite og VB Alliancen Holding samt Bispebjerg Kollegiet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip