Lille tsunami rammer Japan efter skælv

En mindre tsunami blev lørdag morgen lokal tid observeret på en strækning af den japanske østkyst, efter at et jordskælv på 6,8 på richterskalalen ramte et område i Stillehavet cirka 130 kilometer fra kysten i den nordøstlige del af landet.

Efter skælvet blev der udsendt tsunamivarsel for flere regioner, inklusive det område, hvor atomkraftværket Fukushima ligger.

Flere områder af kyststrækningen i det nordøstlige Japan er stadig præget af det store jordskælv i 2011 og den efterfølgende tsunami, der skyllede ind over land og førte til en nedsmeltning af Fokushima-atomkraftværket. Flere end 18.000 personer mistede dengang livet.

Japans Meteorologiske Institut udsendte efter jordskælvet natten til lørdag et varsel om en tsunami på én meter, men foreløbig er der kun meldinger om, at en tsunami på cirka 20 centimeter har ramt kysten ved Ishinomaki i Miyagi-regionen.

Ifølge firmaet Tepco, der driver atomkraftværket, er det ikke sket yderligere skader på atomkraftværket efter skælvet, der ramte natten til lørdag lokal tid.

- Vi har ikke set nogen skade eller ændring i de radioaktive stråleniveauer efter jordskælvet, siger Tepcos talsmand, Masahiro Asaoka.

Japan ligger placeret oven på adskillige tektoniske plader og oplever derfor ofte kraftige jordskælv.

Men takket været årtiers erfaring med at bygge jordskælvssikre bygninger, sker der sjældent stor skade efter jordskælv, selv om skælv af samme styrke andre steder i verden ville kunne jævne byer med jorden.

Japans Meteorologiske Institut har nu ophævet tsunamivarslet igen.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip