Listeria: Chef i Fødevarestyrelsen fratages ansvar

Fødevarestyrelsen fratager beredskabschef Kim Sigsgaard sit ansvarsområde i kølvandet på det listeria-udbrud, som menes at have kostet 12 mennesker livet.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i sin redegørelse om sagen søndag aften.

Fødevarestyrelsen har fået kritik for, at styrelsen burde have foretaget hurtigere og grundigere undersøgelser af virksomheden Jørn A. Rullepølser, der var hovedsmittekilde til udbruddet.

Fødevarestyrelsen skulle især have reageret hurtigere, da styrelsen den 16. juli blev klar over, at der var en direkte sammenhæng mellem listeriapatienter og lammerullepølser produceret af Jørn A. Rullepølser.

Først 11. august lukkede Fødevarestyrelsen virksomheden Jørn A. Rullepølser, hvorefter alle produkter fra virksomheden blev trukket tilbage.

- Når der påvises en direkte sammenhæng mellem fødevarer og dødsfald, bør kontrolmyndighederne med det samme iværksætte en grundig undersøgelse af den konkrete virksomhed, siger fødevareminister Dan Jørgensen (S).

- Det er ikke sket hurtigt nok, hvilket er kritisabelt. Jeg er derfor tilfreds med, at Fødevarestyrelsen nu har draget en række konsekvenser af håndteringen og med, at de får strammet op på de interne procedurer, siger Dan Jørgensen.

Fødevarestyrelsen kunne torsdag i denne uge meddele, at alle produkter fra Jørn A. Rullepølser var væk fra butikkerne, og styrelsen derfor mente, at udbruddet var stoppet.

- Vi må sige, at udbruddet er stoppet, fordi vi regner med at have inddæmmet kilden og fået den væk fra markedet, så der er ikke flere, der kan blive syge, sagde beredskabschef Kim Sigsgaard torsdag den 14. august.

Han har forud for redegørelsen fået kritik fra flere sider for hans håndtering af sagen, hvilket nu koster beredskabschefen hans ansvarsområde.

/ritzau/