Litauens populære jernlady skal ud i anden valgrunde

Vælgerne i Litauen har stemt under den første runde af præsidentvalget, og resultatet viser en klar føring til den baltiske stats såkaldte jernlady, præsident Dalia Grybauskaite.

97,7 procent af stemmerne er blevet optalt, oplyser landets valgkommission, og af dem har Grybauskaite fået 45,8 procent mod 13,7 procent til den socialdemokratiske rival Zigmantas Balcytis.

Dermed skal Dalia Grysbauskaite og Zigmantas Balcytis ud i en anden runde af præsidentvalget, der holdes den 25. maj, da ingen af kandidaterne har fået mindst 50 procent af stemmerne.

Iagttagere siger, at en af årsagerne til opbakningen til den 58-årige Grybauskaite er, at mange vælgere husker tiden, da Litauen var en del af Sovjetunionen og blev styret fra Moskva, der nu er Ruslands hovedstad.

Hun regnes derfor for Litauens bedste bud på, hvordan republikken kan imødegå en eventuel trussel fra Rusland.

- Jeg vil selv tage et våben for at forsvare landet, hvis det er det, der skal til af hensyn til den nationale sikkerhed, har hun erklæret.

Hun har det sorte bælte i karate og kaldes jernladyen, fordi hun synes at udvise en beslutsomhed, der ligner Storbritanniens tidligere premierminister Margaret Thatchers, som var regeringschef i 1980'erne.

Grybauskaite er tidligere finansminister og EU's budgetkommissær og støttede hårde nedskæringer i den tidligere regering i Litauen.

60-årige Balcytis er mere forsigtig omkring sin holdning til Rusland og har valgt at fokusere på sociale mærkesager.

- Jeg har en vision og idéer til, hvad der skal gøres, så folk har arbejde og tjener penge, sagde Balcytis, mens valgresultaterne fra præsidentvalget strømmede ind.

Der er 2,5 millioner vælgere, og landets valgkommission meddelte søndag, at valgdeltagelsen lå på over 52 procent.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip