Livsfarlig cocktail: Flere unge drikker fælgrens

Sol Stoffregen

|

15/10/2013

Dagens topnyheder

Det velkendte bilprodukt fælgrens er ment til at fjerne maling og lak fra fx bilfælge, men alligevel er der vokset en livsfarlig tendens frem blandt festglade unge, som drikker fælgrens for at blive påvirket. 

Fælgrens, som indeholder det farlige og ætsende GBL-stof (Gamma Butyrolacetone), går under navnene "koma på flaske" og "hætter" i nattelivet.   

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og information

Landets akutmodtagelser mærker tydeligt, at tendensen har bidt sig fast blandt unge. Det skriver Metroxpress. 

- Vi har oplevet en stigning i tilfældene. Enten er de bevidstløse, eller også er de helt euforiske og kravler op og ned ad væggene, når de kommer ind, siger Helene Byrne, afdelingssygeplejerske på akutmodtagelsen på Hvidovre Hospital.

På Hvidovre Hospitals akutafdeling er der i gennemsnit tre ugentlige tilfælde med unge, der har kigget for dybt i fælgrensflasken.

På Sydvestjysk Sygehus melder man om to ugentlige akuttilfælde med fælgrens ifølge ledende overlæge ved Fælles Akutmodtagelsen, Christian Christiansen. Og Giftlinjen på Bispebjerg Hospital får mange opkald om unge, der har drukket fælgrens.         

LÆS OGSÅ: Fire unge indlagt: 22-årig uddelte drik med fælgrens

I 2008 skete det første dødsfald i Danmark som følge af GBL. Og i år i august endte fire unge mennesker med at ligge bevidstløse på gaden, efter de havde drukket fælgrens.  

GBL drikkes enten direkte fra hætten (flaskelåget) eller sammen med kautisk soda og vand - dette kaldes for GHB eller "Flydende E".

I de rette mængder kan virkningen af fælgrens være beroligende, seksuelt stimulerende og søvnfremkaldende. Men bare et par dråber for meget af den klare væske kan sende folk direkte i koma.

Der findes ikke nogen modgift mod GBL-produkter.