LO-boss maner til ro i dagpengestrid

Hold op med at blive ved med at råbe højt op om grundlæggende ændringer i dagpengesystemet.

Sådan lyder appellen i onsdagens udgave af Politiken fra LO's formand, Harald Børsting, der forud for et med spænding ventet møde mellem LO's hovedbestyrelse og den socialdemokratiske partitop direkte fraråder at diskutere dagpengesagen som "en generel ydelsesproblemstilling".

- Det har ingen gang på jord, siger Børsting til Politiken i en appel til både fagbevægelsen og venstrefløjen om at holde inde med "mudderkastningen" og undlade at gøre dagpengediskussionen "til religion".

Harald Børsting efterlyser i stedet, at regeringen finder andre måder til at hjælpe de trængte familier og enkeltpersoner, som er havnet i akutte økonomiske problemer, fordi de er faldet ud af dagpengesystemet.

- Vi ved, at nogle familier ikke kan klare sig. Ligesom man har det i kontanthjælpssystemet, skal man have mulighed for at lave trangsbestemte vurderinger af, at hvis man ikke kan klare sig for det og det beløb, så kan man få tillæg til dit og dat.

- Det vil være et kommunalt skøn, og jeg synes som minimum, man skal overveje at give de familier den hjælp, siger han til Politiken.

LO har i lighed med både SF, Enhedslisten og den øvrige fagbevægelse hidtil stillet markant skrappere krav til regeringen - blandt andet om at halvere genoptjeningsretten, der i forbindelse med dagpengereformen fra 2010 steg fra 26 uger til 52 uger.

Ifølge Børsting har LO ikke ændret sit grundsynspunkt. Organisationen mener imidlertid, at kravet er urealistisk i øjeblikket. Han advarer samtidig mod at gøre dagpengespørgsmålet til "et kabinetsspørgsmål".

- Det vil være rablende vanvittigt, siger han til Politiken.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen ser ikke med milde øjne på Børstings udmelding.

- Hvad der er politisk muligt, afhænger jo blandt andet af, hvor massivt presset er fra fagbevægelsen, så jeg håber da meget, at også LO vil blive ved med at kæmpe for permanente forbedringer af vores dagpengesystem, siger hun til Politiken.

/ritzau/