LO vil ikke være med til at stramme rådighedsregler

For at sikre virksomhederne en lind strøm af arbejdskraft skal ledige være både fagligt og geografisk mobile til at tage de job, der er.

Sådan lyder et af de centrale punkter i regeringens kommissorium til anden runde trepart.

Men de ledige er allerede meget mobile, kvitterer LO-formand Lizette Risgaard, der er lønmodtagernes stemme ved forhandlingsbordet med regeringen og arbejdsgiverne.

- Vi har nogle rådighedsregler, der er rigtig, rigtig stramme i dag – og arbejdsløse er parate til at tage de job, der er. Ellers er det klart, at de skal sanktioneres. Og det har vi et dagpengesystem, der allerede gør i dag, siger hun.

- Jeg vil bare konstatere – som jeg også gjorde på mødet i dag – at vi har nogle af Europas hårdeste sanktioner, hvis man siger, at man er til rådighed og ikke er det. Så det er en skrøne at sige, at de ledige ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Samme toner lyder fra arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

- Der er allerede skruet det, der kan. Ledige skal acceptere op til tre timers rejse frem og tilbage til et job hver dag. Så det er ikke der, du får noget ud af at sætte ind, siger han.

Regeringen præciserer ikke, hvad der menes med, at de ledige skal være "fagligt og geografisk mobile". Men hvis der med "fagligt mobil" tænkes på at lade sig opkvalificere, er Lizette Risgaard positivt stemt.

- Der er rigtig mange arbejdsløse, som virksomhederne ikke mener er kvalificerede nok, og der skal vi sikre, at de får mulighed for at blive opkvalificerede i ledighedsperioden, siger hun.

Hvad angår "geografisk mobilitet" ser Henning Jørgensen opdelingen af jobformidlingen til de enkelte kommuner som det største problem.

- Kommunerne tænker tit og ofte på kommunekassen, og det, der sker inden for kommunegrænsen, i stedet for at formidle job på tværs af den.

- Derfor er det oplagt i trepartsforhandlingerne – hvor kommunerne jo også sidder med – at man får en overkommunal arbejdsformidling.

Næste officielle møde er 3. maj, og regeringen stiler efter at lande en aftale umiddelbart efter sommerferien.

/ritzau/

 

Dagens Gossip