Løkke: Alle må give sig i regeringsforhandlinger

Skrevet af admin

22/06/2015

Dagens topnyheder

Efter møder med de tre øvrige partier i den borgerlige lejr, kan Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, mandag aften gøre status over sine bestræbelser på at danne en ny regering med ham selv i spidsen.

- Det er helt åbenlyst, at der ikke findes partier, der har 90 mandater, så alle må give sig, lyder det fra Venstre-lederen.

Efter folketingsvalget torsdag har Løkke Rasmussen på opfordring fra Liberal Alliance brugt weekenden på at afdække, om han kunne danne en borgerlig flertalsregering. Men søndag konstaterede han, at det ikke lod sig gøre.

Det førte til en ny dronningerunde, der altså resulterede i, at Løkke nu prøver at finde ud af, om han kan få et eller flere af de borgerlige partier med i en Venstre-ledet mindretalsregering.

Det er dog småt med konkrete meldinger fra partilederne efter mandagens møder på Christiansborg.

- Vi har en fælles interesse i, at der kan komme en levedygtig regering ud af det, og derfor må alle give sig. Vi har haft gode drøftelser i dag, og dem fortsætter vi med, siger Lars Løkke Rasmussen.

Ingen af partilederne ønsker at oplyse, hvor de ser de største uenigheder. Men gennem hele valgkampen har det stået klart, at Venstres ønske om udgiftsstop eller nulvækst i den offentlige sektor ikke har opbakning fra Dansk Folkeparti.

Partiet, der råder over 37 mandater, ønsker tværtimod, at de offentlige udgifter skal have lov at vokse med 0,8 procent.

Forud for mandagens forhandlinger erkendte Løkke da også, at der ikke er flertal i Folketinget for at gennemføre nulvækst, da partierne til venstre for midten også ønsker vækst i det offentlige forbrug.

Samtidig lød det fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl, at det også kunne være attraktivt at få 90 procent af sin politik igennem.

Men Løkke vil ikke afgøre, om det skal tolkes som en opblødning.

- Jeg kan bare sige, at jeg har haft drøftelser, der har været gode i dag, siger han.

- Jeg har selvfølgelig en ambition om, at den regering, der kommer ud af det, er en regering, jeg kan genkende mig selv i.

/ritzau/