Løkke får besøg af David Cameron til EU-snak

Den britiske premierminister, David Cameron, gæster på fredag statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Marienborg, oplyser Statsministeriet.

Hovedemnet er forhandlingerne om Storbritanniens forhold til EU. Løkke og Cameron mødes til en såkaldt arbejdsfrokost klokken 13.

David Cameron har lovet briterne, at hvis han bliver genvalgt, bliver der senest i 2017 folkeafstemning om, hvorvidt Storbritannien skal blive i EU under nye betingelser, som han for tiden er ved at forhandle på plads med de øvrige medlemslande.

I den forbindelse sigter EU-præsident Donald Tusk mod, at aftalen om Storbritanniens fremtidige EU-medlemskab falder i hak på et EU-topmøde i midten af februar. Men der er ingen garanti for, at det kan nås.

Et af de vanskeligste britiske krav er det om at begrænse velfærdsydelser for udenlandske EU-borgere i Storbritannien. Det strider mod grundreglerne for EU-borgernes frie bevægelighed, mener mange.

Cameron er nødt til at få opbakning fra stormagterne Frankrig og Tyskland, hvis han skal gøre sig realistiske forhåbninger om at nå en aftale.

For at beholde Storbritannien i EU vil den tyske forbundskansler, Angela Merkel, gerne forhandle en "fornuftig pakke" på plads om betingelser for britisk medlemskab. Det har Merkel udtalt tidligere på måneden.

- I løbet af de næste uger er det særligt vigtigt, at vi træffer beslutninger i vores egen interesse, så vi kan udarbejde en fornuftig pakke, der gør, at Storbritannien kan forblive et medlem af EU, sagde hun inden en middag med Cameron ifølge Reuters.

Merkel har udtalt, at Storbritannien er en "naturlig allieret", og hun har lagt vægt på landets store betydning for Europas indre, frie marked og dets tyngde i udenrigspolitiske diskussioner.

Løkke vil gøre sit til, at Storbritannien forbliver i EU, har han sagt ved flere lejligheder. Blandt andet ved et EU-topmøde i Bruxelles i december.

- På trods af at dette selvfølgelig ikke bliver enkelt, så er den generelle stemning - som er udtalt hos alle kolleger - at vi skal arbejde hen imod at finde en løsning, sagde Løkke dengang.

/ritzau/

 

Dagens Gossip