Løkke garanterer folkeafstemning om retsforbehold

Danskerne får lov til at stemme om retsforholdets fremtid. Og det kommer til at ske i 2016.

Sådan lyder det fra Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, som forventer, at regeringspartierne, Venstre, SF og De Konservative tirsdag når frem til en politisk aftale om at erstatte det nuværende retsforbehold med en såkaldt tilvalgsordning.

- I Venstre står vi ved vores ord, og når vi indgår politiske aftaler, så respekterer vi selvfølgelig dem. Der kommer forhåbentlig i dag en meget bred politiske aftale, og hvis partierne bag aftalen har flertal efter et valg, så får vi en folkeafstemning, siger Løkke.

Han tror på, at danskerne ved folkeafstemningen vil være enige med det politiske flertal på Christiansborg i, at Danmark skal være med i Europol-samarbejdet.

Muligheden for at deltage i det fælleseuropæiske politisamarbejde er en af de væsentligste årsager til, at politikerne ønsker retsforbeholdet erstattet af en tilvalgsordning.

Også Socialdemokratenes EU-ordfører Morten Bødskov regner med en aftale tirsdag:

- Vi er ved at finde hinanden i to ting. Danskerne skal have mere tryghed. Derfor skal vi være med i EU's politisamarbejde. Samtidig siger vi klart nej til at være med i EU's asyl- og indvandringspolitik, siger Morten Bødskov på vej ind til forhandlingerne.

Ja-partierne er enige om, at danskerne i første kvartal 2016 skal stemme om at ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning. Tilvalgsordningen giver Danmark mulighed for at bestemme, hvilke af EU's retsområder vi skal deltage i.

Det er netop det spørgsmål, som partierne forhandler de sidste detaljer på plads om tirsdag morgen.

De EU-skeptiske partier, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance, har protesteret over, at justitsminister Mette Frederiksen (S) har holdt dem udenfor dokumenterne efter offentlighedslovens regler om forhandlinger mellem regering og partier.

/ritzau/

.

Dagens Gossip