Løkke giver Claus Hjort et superministerium

Skrevet af admin

28/06/2015

Dagens topnyheder

Venstres veteran Claus Hjort Frederiksen kan endnu engang sætte sig til rette i Finansministeriet.

Dermed skal han styre den smalle V-regering sikkert igennem en af de sværeste forhandlinger hvert år: Finansloven.

Her skal Claus Hjort Frederiksen formå at samle et flertal for regeringens finanslov - ellers er det kutyme, at regeringen må gå af. Og med 34 mandater bag ministerholdet skal der findes støtte fra 56 udefrakommende mandater.

Og det kan blive svært at mægle, for der er langt mellem Liberal Alliances krav om minusvækst og skattelettelser i toppen til Dansk Folkepartis ønske om at bruge flere penge på velfærd.

- Claus Hjort som finansminister er en tillidsskabende foranstalt. Ham har Thulesen Dahl og Pia Kjærsgaard haft et godt samarbejde med, siger politisk kommentator Hans Engell med adresse til Dansk Folkepartis nuværende og tidligere formand.

Claus Hjort Frederiksen var også finansminister for Venstre fra 2009 til 2011. Før det var han beskæftigelsesminister i Anders Fogh Rasmussens regering fra 2001 og frem til 2009.

Nu er han tilbage som statens kassemester, og i en regering uden en økonomiminister er det en styrket position, vurderer Erik Holstein, politisk kommentator hos Altinget.

- Det siger noget om, hvor stærkt Claus Hjort står. Han får en formidabel position som finansminister, når der ikke er en økonomiminister, vurderer han.

Han er af den opfattelse, at den rutinerede Venstre-mand selv har kunnet vælge, om han ønskede en ny ministertørn, og han har haft et bredt udvalg af ministerier at vælge imellem.

- Det viser, at der stadig er ild i den gamle kriger, at han har lyst til at tage et superministerium, mener Erik Holstein.

Før Claus Hjort Frederiksen blev minister, var han partisekretær i Venstre i perioden 1985-2001, hvor han arbejdede under Uffe Ellemann-Jensen og senere Anders Fogh Rasmussen.

Med undtagelse af en periode i 1970'erne har hele karrieren, siden Claus Hjort Frederiksen i 1972 blev uddannet cand. jur, været centreret omkring partiet Venstre.

Han er desuden kendt som en af Lars Løkke Rasmussens store støtter internt i partiet, og han er kendt for at gå i brechen for sin ledelse.

Under partiets formandskrise i 2014 blev Lars Løkke Rasmussen kritiseret for at have levet over evne for andres penge. Flere og flere Venstre-medlemmer opfordrede ham til at træde tilbage, men Claus Hjort Frederiksen gik i medierne og forsvarede sin formand.

- De krav, der stilles i moderne politik i dag, det er altså, at formanden for partiet er alle steder, virker velklædt, er veludhvilet. Det kræver selvfølgelig nogle omkostninger, når vi som parti lægger så meget beslag på en formand, sagde han dengang til TV2.

/ritzau/