Løkke har ret: Kun 126 personer ramt af asylstramning

Stramninger i udlændingepolitikken - eller mangel på samme - var et af de mest ophedede emner, da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Venstres formand Lars Løkke Rasmussen søndag aften var i direkte duel på DR.

Her fastslog Helle Thorning-Schmidt, at SR-regeringen har stået bag den første stramning af asylreglerne i 12 år. En stramning, som ifølge statsministeren, viser, at regeringen har handlet for at få kontrol med tilstrømningen af asylansøgere.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen har stramningen dog en meget begrænset effekt:

- Den stramning, I har gennemført, vedrører 126 flygtninge, lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

- Nej, lød det fra Thorning.

Men faktisk viser de seneste tal fra Udlændingestyrelsen, at Lars Løkke Rasmussen har ret.

Styrelsen opgør måned for måned, hvor mange asylansøgere, der kommer til Danmark. Og hvor mange, der får såkaldt "midlertidig beskyttelsesstatus".

Det var netop den midlertidige beskyttelsesstatus, som blev indført med regeringens stramning i februar.

Den betyder, at man i dag kun får opholdstilladelse i en begrænset periode og må vente med familiesammenføring, hvis man ikke er individuelt forfulgt, men eksempelvis er flygtet fra en borgerkrig.

Regeringens tanke var, at det ville omfatte mange af de asylansøgere, som kommer til Danmark, fordi eksempelvis flygter fra krigen i Syrien.

Siden har det dog vist sig, at langt størstedelen af asylansøgerne vurderes til at være individuelt forfulgte. Derfor skal de ifølge de internationale konventioner, som Danmark har tiltrådt, behandles efter lempeligere regler.

I april viste et svar fra justitsminister Mette Frederiksen (S), at der i perioden fra 20. februar, hvor stramningen gælder fra, til 9. april var knapt 60 personer, som havde fået midlertidig beskyttelsesstatus.

Det tal er i den nye opgørelse fra Udlændingestyrelsen steget til 126 personer. Opgørelsen gælder frem til 30. april i år, og dermed har Løkke taget udgangspunkt i de senest tilgængelige tal.

Ifølge Socialdemokraterne har stramningen af asylreglerne dog formentlig også haft den svært målbare effekt, at flere asylansøgerne nu styrer uden om Danmark.

Ser man på antallet af asylansøgere, som er kommet til Danmark i månederne efter asylstramningen trådte i kraft, så er der sket et fald i år i forhold til samme periode sidste år.

I marts og april 2014 kom der sammenlagt 1122 asylansøgere til Danmark. I år er der kommet 1003 asylansøgere i samme periode.

De uafhængige økonomiske vismænd har i deres forårsrapport en graf over antallet af asylansøgere i Danmark og EU. Den viser, at kurverne generelt følger hinanden, indtil der i slutningen af 2014 sker et markant fald i Danmark i forhold til resten af EU.

Socialdemokraterne mener, at faldet skyldes lanceringen af regeringens stramning. Vismændene konklusion lyder:

- Antallet af asylmodtagere er som nævnt faldet markant de første måneder af 2015. Det er for tidligt at sige, hvad der er årsagen til dette fald. Det er dog ikke usandsynligt, at det delvis kan have sammenhæng med den nyligt vedtagne ændring af udlændingeloven.

/ritzau/

 

Dagens Gossip