Løkke har svært ved at se Tyrkiet som medlem af EU

Milliarder af euro og et løfte om at EU vil åbne nye kapitler i forhandlingerne frem mod medlemskab.

Det ventes at blive resultatet for Tyrkiet, som søndag ser ud til at indgå en aftale med EU-landene om at begrænse strømmen af flygtninge og migranter til Europa.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lægger dog ikke skjul på, at han har "svært ved at se", at Tyrkiet på et tidspunkt rent faktisk skulle blive medlem af EU:

- Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke har meget at tale med Tyrkiet om, siger Lars Løkke Rasmussen ved ankomsten til topmødet.

Tyrkiet er et kandidatland til optagelse i EU, selvom udvidelsesforhandlingerne lige nu er sat på pause. Det skyldes både bekymringer over menneskerettighederne i Tyrkiet og krav fra Cypern, der er splittet af en langvarig strid mellem græske og tyrkiske cyprioter.

På topmødet ventes der enighed om at åbne nye kapitler i udvidelsesforhandlingerne, selv om det på forhånd er uklart, hvor mange det ender med. Det bliver mindst ét, men der har været tale om op til seks.

Tyrkiet får også stillet ændringer i EU's visumpolitik i udsigt, så det bliver lettere for tyrkiske statsborgere at komme til EU-landene, ligesom jævnlige topmøder mellem EU og Tyrkiet ligger i planerne for et tættere forhold mellem parterne.

- Det er en stor nabo, som vi skal have et godt forhold til. Derfor tager vi fat på visumliberalisering, men det skal kun ske, hvis Tyrkiet lever op til de standarder, vi sætter for det, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han mener ikke, at aftalen søndag mellem EU og Tyrkiet vil stå i vejen for, at EU-landene forsøger at skubbe Tyrkiet i en mere demokratisk retning:

- Det er at lukke døren op til en kritisk dialog. Vi er nødt til at tale med Tyrkiet, hvis vi skal få dæmmet op for strømmen af flygtninge og migranter.

- Men Tyrkiet har også nogle udfordringer med menneskerettigheder og demokrati. Der skal vi finde en balance, hvor vi giver en håndsrækning, men samtidig fastholder den kritiske dialog, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip