Løkke indfører midlertidig grænsekontrol øjeblikkeligt

Selv om det kan føre til flere asylansøgere i Danmark, så indfører regeringen nu midlertidig grænsekontrol ved grænsen til Tyskland.Det fastslår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde i Statsministeriet. 

Grænsekontrollen gælder fra mandag klokken 12 og vil i første omgang vare i 10 dage. Derefter vil den kunne forlænges, hvis der er behov for det.

- Den midlertidige grænsekontrol er nødvendigt for at sikre ro og orden og for at sikre at mange flygtninge og migranter ikke strander i Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde i Statsministeriets Spejlsal.

Efter de først 10 dage kan grænsekontrollen forlænges i yderligere 20 dage, og den periode vil også kunne forlænges, siger Lars Løkke Rasmussen.

Regeringen har dog valgt at lave en lempeligere kontrol end den, Sverige har indført på grænsen til Danmark. Det vil således ikke være alle, der får tjekket deres pas på vejen fra Tyskland ind i Danmark.Regeringen vil heller ikke pålægge DSB og rederierne det såkaldte transportøransvar for at tjekke de rejsendes papirer:

- Vi indfører på nuværende tidspunkt ikke det transportøransvar, som vi har mulighed for. Vi lader hensynet til den frie bevægelighed veje tungest. Vi skal så vidt muligt undgå det kaos, som de svenske regler giver på grænsen til Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han fastslår, at faldende indrejsetal i den seneste tid er årsagen til, at den danske regeringen ikke går lige så langt som den svenske regering.

Samtidig vil konsekvenserne være endnu mere alvorlige for de rejsende ved den tyske grænse end ved den dansk-svenske grænse:

- Hvis vi i dag sagde, at vi indfører et transportøransvar, så vil effekten være, at der ikke vil være nogen kollektiv trafik mellem Danmark og Tyskland, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han fastslår dog samtidig, at regeringen ikke udelukker, at Danmark på et tidspunkt må acceptere det tilbageslag:

- Men som vi vurderer indrejsetallene i dag, så mener vi ikke, at der er grund til at tage den beslutning, siger Lars Løkke Rasmussen.I stedet for, at DSB og rederierne kontrollerer de rejsendes papirer, så vil det være politiet, som går om bord i busser og tog.

Dermed vil asylansøgere møde en dansk myndighedsperson ved grænsen frem for en DSB-ansat. Og det kan få betydning for antallet af asylansøgere, som vælger at søge i Danmark. Asylansøgere har nemlig mulighed for at bede myndighedspersoner om asyl.

Dermed får Danmark ikke samme effekt af grænsekontrollen som Sverige, hvor personer bliver afskåret fra at søge asyl, fordi de ikke får lov til at rejse ind i Sverige. Og de møder aldrig møder en svensk myndighedsperson, da det er DSB, som kontrollerer deres papirer.

- Som jeg har sagt før, så kan det føre til, at flere vil søge asyl i Danmark. Når politiet står ved grænsen og spørger om pas, så kan det være at flere vil bede om asyl, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip