Løkke: Jeg er en grøn realist

- Det er ikke, fordi jeg har noget imod den grønne omstilling, men ...

Sådan lyder det fra Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, efter at han i en duel med statsminister Helle Thorning-Schmidt gjorde det klart, at de kommende forhandlinger om en vækstpakke skal indeholde en diskussion af en nedsættelse af energiafgifterne.

Regeringen ønsker blandt andet at droppe den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift - en øvelse der imidlertid koster statskassen 15 milliarder kroner.

Regeringen foreslår at hente pengene hjem på højere bundskat og lavere personfradrag, hvilket Venstre ikke vil være med til.

I stedet vil Lars Løkke Rasmussen se på, om man kan slække på miljømålsætningerne, så regningen ikke bliver så omfattende.

- Vi fører altså en energipolitik i Danmark, der er langt mere ambitiøs end i landene omkring os, siger han.

- Det er ikke, fordi jeg har noget imod den grønne omstilling, men jeg er først og fremmest grøn realist. Og derfor er vi jo åbne over for at kigge på målsætning - altså på tidsplan og på virkemidler, lyder det fra Venstres formand.

- Den fælles ambition må være at gøre regningen mindre. Det er der mere perspektiv i end bare at dele den ud på en anden måde. Vi ønsker helt stilfærdigt, at man sætter sig ned og ser på, om nogle af de mål, vi har sat os, måske kan nås lidt senere.

Regeringens model med at fjerne energiafgifterne mod i stedet at hæve bundskatten med 0,4 procentpoint vil ifølge Skatteministeriets beregninger - i gennemsnit - medføre en besparelse på 220 kroner om året pr. dansker.

Det skyldes, at det især er de lavere indkomstgrupper, der vil have gavn af afgifternes forsvinden, så der stadig er et overskud på trods af stigningen i bundskatten.

Omvendt vil en direktørfamilie ifølge Skatteministeriet blive ramt, nemlig med 630 kroner i snit af regeringens foreslåede afgifts-øvelse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip