Løkke: Nye reformer skal give råd til bedre sundhed

Den samlede økonomiske ramme er stram.

Det er et af budskaberne fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der torsdag formiddag holdt tale på Danske Regioners generalforsamling i Aarhus.

Forinden statsministeren var regionernes formand, Bent Hansen (S), på talerstolen. Han påpegede blandt andet, at apparaturet på de danske sygehuse efterhånden er ved at være "godt brugt".

- Der skal være nyt og opdateret og mere præcist apparatur, der kan være med til at sikre den bedre kvalitet, vi ønsker, sagde Bent Hansen.

Men regionerne må altså ifølge statsministeren forstå, at den økonomiske ramme er stram.

- De offentlige finanser er presset af en faldende oliepris. Statens indtægter fra Nordsøen er justeret ned med ni milliarder kroner i 2020, siden vi kom i regering. Det betyder, at vi har ni milliarder kroner mindre at gøre godt med. Det er næsten lige så meget, som vi bruger på politiet hvert år, siger han.

- De offentlige finanser er også presset af migrations- og flygtningekrisen, tilføjer statsministeren.

Derfor vil regeringen til sommer fremlægge en ny økonomisk plan frem mod 2025, der tager højde for blandt andet de faldende oliepriser og flygtningene.

- Sammen med 2025-planen vil regeringen foreslå nye konkrete forslag til reformer. Reformer, der skal skabe et nyt råderum i dansk økonomi, siger Lars Løkke Rasmussen.

Og de penge, regeringen skaffer på den måde, vil den især bruge på to områder:

- For det første skal de bruges til at sætte skatten på arbejde ned, så den enkelte familie får større frihed og flere penge mellem hænderne. Og så samfundet får vækst, siger Løkke.

- Og for det andet skal de bruges til investeringer i vores fælles velfærd - også i sundhed, siger han.

En analyse fra Rambøll har netop påvist et samlet investeringsbehov årligt på 5,1 milliarder kroner i sundhedsvæsenet hos regionerne frem mod 2024. Heraf udgør investeringer i bygninger 3,1 milliarder kroner.

Ikke mindst de psykiatriske sygehuse er meget gamle, og visse er opført før 1900. Derfor er regionerne i gang med en omfattende modernisering af psykiatrien, som også vil lægge beslag på et større milliardbeløb.

/ritzau/

 

Dagens Gossip