Løkke tager hul på 2025-plan med møde på Marienborg

admin

425 uger siden

|

19/05/2016

Dagens topnyheder

Først efter sommerferien ventes statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at offentliggøre regeringens 2025-plan, som bliver afsættet til de afgørende forhandlinger i efteråret om skat, finanslov og flygtninge.

Men allerede i næste uge bliver scenen for den afgørende plan sat og debatten for alvor indledt, når Lars Løkke Rasmussen indkalder til et økonomisk konference på Marienborg.

- For at få et overblik over både udfordringer og muligheder har jeg inviteret en række fagøkonomer, virksomhedsledere og andre kloge folk til en konference på Marienborg i næste uge, siger Lars Løkke Rasmussen i sin tale ved Dansk Erhvervs Årsdag.

I talen opridser statsministeren en række dystre udviklinger i dansk økonomi. Dermed begynder Løkke nu for alvor at sætte ord på størrelsen af den udfordring, som skal løses med 2025-planen.

Det sker på et tidspunkt, hvor ledigheden ellers falder, beskæftigelsen stiger og danskerne har flere penge til forbrug. Men det er for kortsigtet at aflæse dansk økonomi på den måde, mener Løkke, som ser frem mod horisonten i 2025:

- Hurtigt set går det meget godt. Men hvis vi kravler op i masten og bruger kikkerten, så dukker bekymringerne op i horisonten, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han ser flere faresignaler i dansk økonomi:

- Jeg bliver bekymret, når Danmark ikke fostrer nye virksomheder, som vokser sig store. Alle danske virksomheder med over 1000 ansatte er mere end 20 år gamle.

- Jeg bliver også bekymret, når den økonomiske forskel på at arbejde eller lade være er lille. Mere end 300.000 danskere har kun en svag tilskyndelse til at få et job. Det, synes jeg, ikke er rimeligt. Det er heller ikke økonomisk holdbart i længden.

- Og jeg er bekymret over, at den offentlige økonomi er stram. Med lave indtægter fra olie. Og høje udgifter til flygtninge. Det har fjernet en stor del af vores økonomiske råderum.

- Vi mangler de penge, der ellers skulle have været der, til at forandre og forbedre samfundet, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han peger på, at væksten i produktiviteten i Danmark er så dårlig, at det kun er Spanien og Italien, som ligger dårligere end Danmark blandt de lande, vi normalt sammenligner os med.

Talen kan ses som et indledende forsøg på at vække den krisebevidsthed, som ofte er nødvendig for at komme igennem med svære reformer på Christiansborg:

- Mange af disse udfordringer har et fælles træk: De er ikke særligt synlige. Endnu. Derfor kan det være svært at skabe politisk rum til at tage de nødvendige beslutninger.

- Vi må ikke sætte kikkerten for det blinde øje. Tværtimod, vi skal se problemerne i øjnene. Det gjorde jeg på min første vagt som statsminister. Det skal vi også gøre nu, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/