Løkke til FN: Nu er vi begyndt på en ny rejse

- Vi er kommet en lang vej.

Sådan siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fredag i sin tale til FN-topmødet i New York for at understrege, at verden de seneste 15 år har gjort en stor indsats for at bekæmpe fattigdom.

- En milliard mennesker er blevet løftet ud af ekstrem fattigdom. Flere piger end nogensinde før går i skole. Mere end 90 procent af verdens befolkning har nu adgang til rent drikkevand.

- Dødeligheden for børn under fem år er faldet med mere end halvdelen. Dette er ikke bare tal. Bag hvert af disse tal gemmer sig fakta om, at livet for millioner - millioner af børn - er blevet forbedret.

Men man er endnu ikke i mål, understreger statsministeren med ordene:

- Nu skal en ny rejse til at begynde.

Lars Løkke Rasmussen, som er inviteret til at præsidere og tale som en af de første ved topmødet, fordi Danmark i år har formandskabet for FN's Generalforsamling, roser, at så mange topledere deltager i mødet.

- Det viser, hvor vigtigt det er for alle, at FN vedtager 17 nye mål for bæredygtig udvikling, siger han.

- Der er brug for vores lederskab, og for at vi viser vej. Vi må være sikre på, at vi lever op til vores faste og kollektive aftaler. Danmark er klar til at gøre sit.

- Danmark vil arbejde for kvinders selvstændighed og menneskerettigheder - og for alles menneskerettigheder generelt, sagde statsministeren blandt andet og pegede på, at den nye dagsorden vil vise, hvordan verden skal se ud i 2030.

Tidligere i år blev den tidligere socialdemokratiske formand for Folketinget Mogens Lykketoft udnævnt til den prestigefyldte post som formand for FN's 70. generalforsamling.

Det er første gang nogensinde, at Danmark har haft en formand for FN's Generalforsamling. Derfor er det også første gang, en dansk statsminister er med til at åbne topmødet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip