Løkke udnævner Taksøe til udenrigsgransker

Danmarks nuværende ambassadør i Indien, Peter Taksøe-Jensen, skal forestå udredning af dansk udenrigspolitik, oplyser Statsministeriet.

Opgaven for den udenrigspolitiske gransker er beskrevet i regeringsgrundlaget. Koordinatoren, der skal være en "erfaren, respekteret person med internationalt udsyn", skal forestå et udenrigspolitisk udredningsarbejde.

- Udredningen skal afdække den nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske virkelighed.

- Samtidig skal den præsentere et samlet strategisk bud på en stærkere koordinering og samtænkning af Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik, forsvarspolitik, handelspolitik og eksportfremme samt udviklingspolitik, står der i regeringsgrundlaget.

Netop udviklingsbistanden er central for regeringen, der ønsker at sænke bistanden til 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) mod nuværende 0,87 procent.

Det svarer til en besparelse på mere end 2,5 milliarder kroner om året.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har i et interview med Altinget slået fast, at de besparelser bliver hans største opgave.

Samtidig er der et politisk ønske om, at Danmark skal yde en større indsats i de såkaldte nærområder, der grænser op til Syrien og huser broderparten af de millioner af flygtninge, der har søgt ly for krigen i deres hjemland.

Alligevel er den danske støtte til nærområderne, den såkaldte humanitære bistand, faldet i år og sidste år, skrev Jyllands-Posten for nylig.

Udredningen skal ligge klar til foråret.

Da Lars Løkke Rasmussen under valgkampen præsenterede ideen om at lade en erfaren, respekteret person granske dansk udenrigspolitik, vakte det kritik, blandt andet fra professor Ole Wæver fra Københavns Universitet.

Han kaldte over for Politiken ideen "ovre i den blidt bimlende vanvittige afdeling" med henvisning til, at Danmark i mange år har været kendt for at skabe sammenhæng gennem flere aspekter i udenrigspolitikken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip