Løkke: Vi skal bære frihedskæmpernes fakkel videre

05/05/2015 00:48

admin

Nyheder

Mest læste i dag

- Der er kun et ord - omend det er fattigt: Tak.

Sådan lød det fra Venstres formand og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, da han sent mandag aften holdt tale ved lysfesten i Haderslev i anledning af 70-året for Danmarks befrielse efter fem års nazistisk, tysk besættelse.

- Mange af dem, der gennem årene har givet deres minder videre, er her ikke længere. De er taget af tiden. Men de historier, de har fortalt, og de minder, de har delt, er her stadig. I aften bærer vi både fakler og minderne videre, sagde Lars Løkke Rasmussen.

- Og forhåbentligt gør vi det igen næste år og året efter, for historierne om dengang, Danmark var bundet på hånd og mund, må ikke gå tabt, selv om de personlige bærere af historien går bort, sagde han.

Lars Løkke Rasmussen understregede også i talen, at selvom besættelsestiden ligger så langt tilbage i tiden, at de fleste må opleve den gennem andenhåndsberetninger eller i historiebøgerne, så er friheden ikke noget, man i dag kan tage for givet:

- I aften for 70 år siden blev Danmark frit. Vi forblev frit. Og vi skal forblive frit. Men vi skal aldrig, aldrig tage det for givet. For så kan det, vi opfatter som en umistelig rettighed, mistes igen, sagde Lars Løkke Rasmussen.

- Det seneste år er krig og ufred rykket tættere på Danmarks grænser. Vores soldater har kæmpet for vores sikkerhed, frihed og demokrati i Irak og Afghanistan. Og lige nu kæmper de mod mørke og forfærdelige kræfter fra Islamisk Stat, sagde han.

Og så bragte den tidligere statsminister også Ruslands fremfærd i Europas østligste kant i erindring:

- Det seneste år har vist os, at Rusland fortsat er parat til at udfordre resten af verden. Først og fremmest i Ukraine, hvor konflikten er åbenlys.

- Men også her i Danmark mærker vi, at Rusland igen hvæsser sine klør med fly, der krænker dansk luftrum og en ambassadør, der bruger koldkrigs-retorik, vi ikke har hørt i 25 år, lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/