Løkke: Vi skal ikke bare sige javel til Bruxelles

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, fastholder, at det store oppositionsparti ikke har tænkt sig at bøje af på kravet om, at EU-borgere ikke skal kunne komme til Danmark og efter kort tids arbejde være berettiget til en fuld dansk børnecheck i hjemlandet.

Det sker forud for tirsdagens forhandlinger om regeringens lovforslag om børnechecken, der kan give EU-borgere ret til danske børnepenge fra første arbejdsdag, og som ifølge jurister i flere ministerier er nødvendigt for at overholde EU-retten.

Men Danmark skal ikke lægge sig fladt ned for Bruxelles, mener Venstreformanden.

- Jeg føler mig ret sikker på, at der bredt i den danske befolkning ikke er opbakning til, at man skal kunne få fuld børnecheck efter kort tid. Og hvis regeringen har den politiske vilje til at finde en løsning, så kan det også lade sig gøre, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Men hvis det i virkeligheden dækker over, at statsministeren (Helle Thorning-Schmidt. red.) er så glad for det hele, og at man bare skal sige "javel" til alt, hvad der kommer fra Bruxelles, så kan jeg ikke gøre noget ved det, siger han.

Lars Løkke Rasmussen stod i 2010 i spidsen for det optjeningsprincip til børnechecken som gjorde, at EU-borgere skulle bo og arbejde i Danmark i to år, før de kunne opnå den fulde check.

Et princip som regeringen rent administrativt droppede i sommer efter en henvendelse fra EU-Kommissionen.

- Vi vil være parat til at gå i infight med kommissionen omkring juraen. Og hvis vi skulle bøje os på det, så ville vi gå i gang med at finde andre løsninger, siger Lars Løkke Rasmussen.

Blandt Venstreformandens forslag til en model, der kan træde i stedet for optjeningsprincippet, er at omregne købekraften af børnechecken i Danmark til eksempelvis polske eller rumænske forhold.

Og Løkke melder sig også parat til se på, om man kan afskaffe børnechecken i sin nuværende form for i stedet at udbetale den ad anden vej, eksempelvis ved at betale for institutionspladser.

Spørgsmål: Hvorfor vil du ikke følge de regler, der er?

- Det er en alt for forsimplet måde at se tingene på. Vi har i Danmark vedtaget en lov om, at vi ønsker en børnecheck, og hvis der er problemer med EU-retten i det, så er det klart, at så kan man ikke bare ignorere det, siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

- Men det er altså ikke kommissionen, der bestemmer, hvad EU-retten er. Det er i sidste ende EU-Domstolen. Og selv hvis det så skulle være sådan, at kommissionen har ret, så er det jo ikke det samme som sige, at man bare skal stå ret og sige "javel, så skal alle have børnecheck".

/ritzau/

 

Dagens Gossip