Løkke vil hjælpe kommunerne med asylsøgere

Venstre vil række en hjælpende hånd til de 98 kommuner, som skal integrere langt flere asylsøgere, der får ophold som flygtninge i Danmark, siger Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen.

Kommunernes Landsforening, KL, har efterlyst lempeligere regler og penge fra regeringen. Tirsdag drøftede KL's repræsentant, Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S), sagen med integrationsminister Manu Sareen (R) og økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R).

- Jeg vil selvfølgelig lytte meget til, hvad kommunerne siger. Der er altså forskel på at komme til Danmark som individuelt forfulgt - fuldt beskyttet af konventionerne - og så komme til Danmark hvor der er en katastrofesituation. Vi vil gerne hjælpe, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Men vi kan ikke hjælpe alle i Danmark. Derfor skal vi finde balancepunktet, hvor vi gør mest for at hjælpe i nærområderne og sørge for, at vore vilkår ikke er så ekstraordinære, at det får menneskesmuglere og andre til at vælge Danmark frem for andre lande.

KL vil lade flere enlige flygtninge bo i én lejlighed, så hver af dem ikke har krav på en lejlighed. KL vil også flytte sundhedstjek fra praktiserende læger til asylcentre eller ændre undervisningen i integration, så flygtninge rustes til at vende hjem.

- Hvis man vil lave et regime, hvor disse mennesker ikke skal være på et permanent beskyttelsesgrundlag, men vi har en ambition om, at de skal vende tilbage, så kan man stille spørgsmålstegn ved, om de skal have den fulde integrationspakke, siger Lars Løkke Rasmussen.

I åbningsdebatten i oktober bad han statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) invitere Venstre til at forhandle en stramning for flygtninge på midlertidigt ophold. Hidtil har regeringen kun talt med SF og Enhedslisten, påpeger han.

- Hvis de klarer det af med SF og Enhedslisten, så må de jo gøre det, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip