Løkkes tropper får flest borgmesterkæder

Skrevet af admin

|

20/11/2013

Dagens topnyheder

Venstre får flere borgmestre end Socialdemokraterne og bliver dermed det største kommunale parti målt på borgmestertaburetter ifølge de nuværende konstitueringsaftaler.

Selvom Socialdemokraterne skulle sikre sig borgmesterkæden i de endnu uafklarede kommuner, så vinder Venstre Danmarksmesterskabet i borgmestre, og det havde de ikke regnet med i Venstre på Christiansborg.

- Vores målsætning var at gå frem på antallet af mandater og antallet af borgmestre, og den er opfyldt. Men vi havde ikke regnet med at få flest borgmesterkæder, og vi troede, at Socialdemokratiet ville sætte sig på dem, siger næstformand Kristian Jensen til Ritzau.

Venstre har onsdag eftermiddag 43 borgmesterkæder i hus, mens Socialdemokraterne kun har 34 hængende om halsen.

Da kun få kommuner endnu ikke har konstitueret sig, så er Lars Løkkes tropper sikret flest borgmestre. Før valget havde Socialdemokraterne ellers 18 borgmestre mere end Venstre.

- Det giver et moralsk rygstød at blive størst, men det vigtigste er, at vi får flest kommuner, hvor vi kan sætte vores politik igennem, og derfor betyder det noget, siger Kristian Jensen.

De Konservative har indtil videre fået 13 borgmesterposter, hvilket er en mere end efter sidste valg for fire år siden.

Ved sidste valg skete det dog flere gange, at allerede indgåede konstitueringer blev brudt, og nye alliancer blev lavet, hvilket endnu kan ske i år.

Socialdemokraterne er fortsat Danmarks største kommunale parti med 29,5 procent af stemmerne, hvis man måler på antallet af stemmer.

Venstre bliver det næststørste parti med 26,6 procent af stemmerne, hvilket er en fremgang på knap to procentpoint.

Dermed gør Socialdemokraterne valgdagens løbende prognoser til skamme og nøjes med en tilbagegang på 1,1 procentpoint i forhold til kommunalvalget i 2009.

/ritzau/