Løn-afkobling kan koste ansatte kassen

Det vil koste tusindvis af kroner på de offentligt ansattes lønsedler, hvis deres løn ikke længere skal reguleres automatisk efter lønudviklingen i det private erhvervsliv.

Sådan lyder det fra største fagforbund for offentligt ansatte, FOA, med 200.000 sosu-assistenter, handicaphjælpere, portører, kantinefolk og mange andre.

- Regeringen ser for sig et arbejdsmarked med et a-hold af privat ansatte og et b-hold af offentligt ansatte. Det er ikke bare usympatisk, det er en farligt. Når vi har en parallel lønudvikling er det jo for at sikre, at den offentlige sektor ikke bliver discout, siger formand Dennis Kristensen.

Som optakt til de igangværende overenskomstforhandlinger mellem finansministeren og de ansattes forhandlingsfællesskab KTO udtalte Bjarne Corydon (S), at tiden var løvet fra den automatiske lønregulering, der sikrer de offentligt ansatte 80 procent af den private lønudvikling.

Finansministeren mente ikke, at der var tilstrækkelig sammenhæng mellem produktivitetsudviklingen og lønstigninger i den offentlige sektor.

Og senest har de kommunale arbejdsgiveres chefforhandler Michael Ziegler (K) meldt ud, at han støtter et frafald af den automatiske lønregulering.

Men Dennis Kristensen henviser til tal fra Danmarks Statistik, der viser, at over de seneste ti år er den gennemsnitlige produktivitetsstigning i den offentlige sektor på 1,6 procent om året. Mens den i det private var 0,3 procent.

- Det betyder, at vi har haft fem gange så høj en produktivitetsudvikling i det offentlige. Derfor forekommer det helt bizart, at han kommer nu med det argument, at man ikke kan se det i lønnen. Hvis det er hans begrundelse, så burde vi jo have haft en betydeligt højere stigning i det offentlige, siger han.

Hos BUPL, der repræsenterer 55.000 pædagoger og klubfolk, mener formand Henning Pedersen, at det vil koste de ansatte dyrt, hvis reguleringen bliver fjernet igen, selvom lønudviklingen i det private og dermed i det offentlige i øjeblikket er sløj.

- Men det kan jo være, der kommer gang i væksten igen og dermed også lønudviklingen på det private område. Og så skal vi have det sådan, at det offentlige også kan følge med den lønudvikling. Så jeg synes, det er værd, at vi holder fast i ordningen, siger han.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip