Lønmodtager-familier kan se frem til flere penge

De senere år er danske familiers rådighedsbeløb kun steget svagt. For nogle erhvervsaktive familier er købekraften ligefrem faldet, fordi priserne er steget hurtigere end lønningerne. Men efter nytår vil de fleste familier opleve en markant fremgang i rådighedsbeløbet på grund af skattereformen. Det fremgår af en ny analyse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, hvor ministeriet har beregnet ændringer i rådighedsbeløbet for forskellige typiske familier.

For eksempel viser analysen, at rådighedsbeløbet for et LO-par med to børn har været omtrent uændret i 2012 i forhold til 2011. Men fra næste år stiger familiens rådighedsbeløb med 1,8 procent – uden skattereformen ville familiens rådighedsbeløb kun være vokset med 0,4 procent.
 

- Som udgangspunkt var der udsigt til en svag udvikling i købekraften for de erhvervsaktive familier efter nytår. Det ændrer skattereformen på. Større beskæftigelsesfradrag og højere topskattegrænse øger tilsammen købekraften med mellem halvanden og tre procent afhængigt af hvilken familie, der er tale om. Man bestemmer selv, hvad man bruger sine penge på og har selv ansvaret for sin økonomi. Som økonomiminister håber jeg, at mange vil efterspørge andres arbejdskraft, f.eks. ved at købe nye vinduer eller på anden vis investere i deres bolig, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

Skattereformen betyder også, at pensionister med lav supplerende indkomst får et højere rådighedsbeløb. Det kan for eksempel være pensionister, der ikke har anden indkomst en ATP ved siden af folkepensionen. Denne gruppe kan se frem til en markant fremgang i rådighedsbeløbet på cirka tre procent, fordi ældrechecken bliver forhøjet fra nytår.

 

Dagens Gossip