Löfven er parat til at tage statsministerposten

Svenskerne vågner mandag morgen op til, at de skal have en ny regering. Og Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven er parat til at danne regering sammen med Miljöpartiet.

Det står klart, efter statsminister Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna søndag aften trak sig som statsminister.

- Det svenske folk har vendt ryggen til skattelettelser og privatiseringer som løsninger til samfundsproblemerne. Det svenske folk krævede en forandring. Det svenske folk får en forandring, sagde Stefan Löfven på Socialdemokraternas valgfest søndag nat.

Socialdemokraterna er det største parti i Riksdagen ved søndagens valg med 31,3 procent af stemmerne. Det er blot en lille fremgang i forhold til det forrige valg i 2010, hvor partiet fik 30,66 procent af stemmerne. Og Löfven er klar til at tage magten.

- I aften har folket sagt, at vi behøver forandring. Jeg er parat til at begynde sonderinger for at danne ny regering i Sverige, sagde Löfven ved valgfesten.

- Tak til alle jer som har gjort dette for Socialdemokraterna og frem for alt for vort land og for Sverige. Det er fantastisk. Og jeg kan kun sige, at det her er begyndelsen, sagde partilederen.

Men Löfven ved, at der ligger et stort arbejde forude blandt andet med mange arbejdsløse og med en folkeskole, der ikke klarer sig godt i blandt andet Pisa-undersøgelserne.

- Nu skal vi investere i job, i folkeskole og i solidaritet. Og det skal vi sørge for, lød det fra den kommende statsminister.

Valgets helt store sejrherre er det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna (SD), der står til mere end at fordoble deres mandater i Riksdagen. SD har fået 12,9 procent af stemmerne ved valget, og partiets leder Jimmie Åkesson har understreget, at man nu er tungen på vægtskålen i Riksdagen.

Men det får ikke Stefan Löfven til at ryste på hånden.

- Vi kommer ikke til at samarbejde med Sverigedemokraterna, lød det fra Socialdemokraternas leder.

ritzau/

 

Dagens Gossip