Löfven inviterer borgerlige til krisemøde om budget

Sveriges socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, inviterer de borgerlige partier til forhandlinger tirsdag aften, efter det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna (SD) har meddelt, at det vil bringe regeringen i mindretal ved en finanslovafstemning onsdag.

Det kan bringe den svenske centrum-venstre-regering til fald.

Elin Boberg, der er pressechef for det liberale Folkpartiet, siger til nyhedsbureauet TT, at samtlige de fire borgerlige partiledere vil komme til forhandlinger sent tirsdag aften.

- Mødet begynder klokken 21.30 er den information, som jeg har fået, men det skal først bekræftes af Löfvens stab, siger hun.

De fire borgerlige partier, der kalder sig Alliancen, er ikke venligt stemt over for et samarbejde med regeringen.

- Det er statsminister Stefan Löfvens ansvar at finde en løsning nu, siger lederen for Centerpartiet, Annie Lööf.

SD's fungerende leder, Matthias Karlsson, sagde sidst på eftermiddagen, at hans parti kun stemmer for finansloven, hvis indvandrerpolitikken strammes. Det vil også gælde alle fremtidige borgerlige budgetforsalg.

- Jeg kan ikke understrege nok, hvor alvorligt vi ser på SD's opførsel i dag, siger Löfven.

Han minder de fire borgerlige partier om, at de risikerer at komme i lommen på SD. For hvis han overlader regeringsansvaret til de fire borgerlige partier, så kan de blive nødt til at søge deres politiske flertal sammen med Sverigedemokraterna.

Det er en mulighed, som de borgerlige totalt har udelukket. Alle har erklæret, at Sverigedemokraterna er så rabiat et højreorienteret parti, at de under ingen omstændigheder vil samarbejde med det.

Valget i efteråret har gjort den politiske situation i Sverige kompliceret. Ingen af de to store blokke har flertal alene, og Sverigedemokraterna sidder i en nøgleposition, hvis hverken højre- eller venstrefløjen vil arbejde sammen.

Den nuværende regering af Socialdemokraterna og Miljöpartiet er en mindretalsregering, der selv med støtte fra Vänsterpartiet er et stykke fra et flertal. Det vil kræve aftaler med et eller flere af de borgerlige partier.

Udgangen på krisen kan blive valg.

/ritzau/

 

Dagens Gossip