Löfven ser ud til at blive ny svensk statsminister

Selv om socialdemokraterna havner langt under sin målsætning om at få 35 procent af stemmerne ved det svenske riksdagsvalg ser det ud til, at partileder Stefan Löfven bliver Sveriges næste statsminister.

Således viser SVT's første prognose om valgresultatet, der baserer sig på 3337 optalte valgkredse ud af 5837, at socialdemokraterna vil få 31,2 procent af stemmerne.

Den rødgrønne blok ser dermed ud til at få 43,8 procent af stemmerne, mens den borgerlige koalition Alliansen står til at få 39 procent.

Dermed lader det til, at Stefan Löfven vil få opgaven om at danne en ny regering i Sverige.

Prognosen viser, at statsminister Fredrik Reinfeldt og Moderaterna står til at gå markant tilbage ved riksdagsvalget. Partiet står til at få 23,1 procent, hvilket er en tilbagegang på syv procentpoint i forhold til det seneste riksdagsvalg i 2010.

Vælgerstrømninger viser samtidig ifølge SVT, at Moderaterna har tabt vælgere til samtlige partier, men frem for alt Socialdemokraterna og Sverigedemokraterna.

En tredjedel af Sverigedemokraternas nye vælgere kommer således fra Moderaterna. Det indvandrerkritiske parti, som er det sorte får i flokken, ser ud til at få den største fremgang ved søndagens riksdagsvalg.

Meningsmålinger forudså før valget, at Sverigedemokraterna ville få omkring 10 procent af stemmerne, hvilket i sig selv ville være en stor fremgang i forhold til valget i 2010, hvor partiet fik 5,7 procent. SVT's prognose sender imidlertid opbakningen til partiet helt op på 13 procent.

Prognosen sender Feministiskt initiativ under spærregrænsen med en opbakning på tre procent. Spærregrænsen i Sverige ligger på fire procent.

Omkring 7,3 millioner svenskere har lov at stemme ved søndagens riksdagsvalg.

Der er 349 pladser i den svenske Riksdag.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip