London-aviser er mistroiske over for iransk atomaftale

Skrevet af admin

|

25/11/2013

Dagens topnyheder

Trods weekendens historiske aftale mellem seks stormagter og Iran om at bremse landets atomprogram er det vigtigt fortsat at være skeptisk over for det iranske styres hensigter.

Det skriver den britiske avis Daily Telegraph i sin leder mandag.

Aftalen var den bedste mulighed på forhandlingsbordet, men verden bør fortsat være på vagt over for Iran, mener avisen.

- I betragtning af, at Irans nukleare ambitioner ikke har haft andet rationelt formål end at give landets hensynsløse ledere mulighed for at konstruere det ultimative våben, har vi ret til at nærme os denne aftale med dyb skepsis og forsigtighed, skriver avisen.

Trods forbeholdene er Daily Telegraph tilfreds med aftalen.

Var det ikke lykkedes forhandlerne fra USA, Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien samt Tyskland at blive enige med Iran på mødet i Genève, ville Iran "måned for måned" have udvidet sit atomprogram.

- Indtil det forfærdelige øjeblik, hvor USA ikke ville have andet valg end at gå i krig, hedder det i lederen.

- Alt i alt vil vi være mere sikre med denne pragmatiske aftale end uden. Vesten bør imidlertid fortsat have paraderne oppe, konkluderer avisen.

Aftalen er ifølge den venstreorienterede avis The Guardian "muligvis den største udenrigspolitiske præstation i Barack Obamas tid som præsident", og den mest betydningsfulde mellem USA og Iran siden revolutionen i Iran i 1979.

- Hvis det bliver en succes, kan det omforme hele Mellemøsten, skriver avisen.

Den borgerlige avis The Times, der ikke deler politisk ståsted med Guardian, mener, at forhandlerne fra stormagterne har været alt for venlige over for Iran, som har fået "generøs aftale".

The Times finder det blandt andet tankevækkende, at Iran er kommet igennem med sit krav om at bevare retten til at berige uran. Det kan ses som et tegn på, at styret ønsker at bevare muligheden for udvikle atomvåben, mener avisen.

- Den mulighed er ikke fjernet med gårsdagens aftale. Det burde den have været, understreges det i lederen.

/ritzau/AFP