London: Våbenhvile i Ukraine kan ophæve nye sanktioner

En våbenhvile i Ukraine kan betyde, at nye sanktioner mod Rusland kan ophæves, siger den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, forud for vigtige forhandlinger i Minsk i Hviderusland.

- Hvis der kommer en våbenhvile, og hvis den underskrives og føres ud i livet, så kan vi se på at ophæve sanktionerne, siger Hammond.

Han tilføjer, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, ved, at der er en rød linje omkring Nato-landene.

I timerne op til den forventede våbenhvileaftale i Minsk fortsætter ukrainske styrker med at beskyde prorussiske separatister uden for byen Marjupol.

Ukraine siger, at dets styrker forsøger at nedkæmpe en større offensiv fra oprørernes side ved Marjupol, der er en havneby med omkring 500.000 indbyggere ved Det Azovske Hav, som er et indhav adskilt fra Sortehavet af Krimhalvøen.

Pro-russiske separatister siger, at omkring 50 ukrainske soldater er blevet dræbt eller såret ved n Marjupol torsdag, mens tre er blevet taget til fange.

Repræsentanter fra Ukraine, for de prorussiske oprørere, Rusland og Europas OSCE skal mødes i Minsk fredag eftermiddag, hvor de ventes at nå til en våbenhvile.

Den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, siger, at han er "forsigtigt optimistisk" med hensyn til, om der kommer fred i den tidligere sovjetrepublik. Han lover, at alle fjendtligheder indstilles, når en våbenhvileaftale er underskrevet.

- Det eneste, vi skal bruge for at opnå fred og stabilitet, er en russisk tilbagetrækning og en lukning af grænsen. Hvis det sker, så forsikrer jeg, at der bliver en fredsløsning inden for få dage, siger den ukrainske præsident.

Porosjenko har tidligere understreget, at han forventer at underskrive et dokument med en trinvis vej til fred.

- Klokken 14 lokal tid (klokken 13 dansk tid) vil jeg - forudsat at mødet i Minsk finder sted - bede den militære stab oprette en bilateral våbenhvile. Vi håber, at fredsplanen vil begynde fredag, lyder meldingerne fra den ukrainske præsident.

Det østlige Ukraine er også klar til at lægge våbnene, siger Andrej Purgin, som er vicepremierminister i den selvudråbte Folkerepublikken Donetsk, ifølge nyhedsbureauet Interfax.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip