Lort i drikkevandet: Dårlige rør sender kloakvand ud i norske vandhaner

Rørledninger i Norge er af så ussel kvalitet, at kloakvand kan komme ud i drikkevandet og gøre nordmænd syge. Sådan lyder advarslen fra det norske svar på sundhedsstyrelsen - Folkehelseinstituttet - i en spritny rapport om folkesundheden i Norge.

- Kabelnettet er i dag vandværkernes svage punkt, hedder det i rapporten.

Ifølge rapporten fra Folkehelseinstituttet lækker mere end 30 procent af drikkevandet fra rørledninger, inden det når ud til forbrugerne. Og da drikkevandsrørerne typisk ligger i samme grøft som afløbsledninger, som også lækker en del, er der stor risiko for forurening.

De norske sundhedsmyndigheder har allerede bemærket, at flere nordmænd får akut mavetarmsygdomme i forbindelse med fald i vandtrykket. Det anslås, at forurening i drikkevandssystemet er årsagen til et sted mellem 750.000 og én million årlige tilfælde af tarminfektioner.

Samtidig påpeger myndighederne, at 30-40 procent af sygdomsperioderne mindst fører til én sygedag, og det bliver til mellem 225.000 og 400.000 tabte arbejdsdage om året, hedder det i rapporten.

Store dele af rørledningsnettet blev bygget i tiden efter Anden Verdenskrig og er nu i dårlig forfatning. Andelen af rørledninger, som er blevet udskiftet, er øget jævnt fra fire procent i 2003 til 13 procent i 2009.

Folkehelseinstituttet anslår dog, at det vil tage omkring 200 år, før hele rørledningsnettet er udbedret og har en tilfredsstillende kvalitet.

- Arbejdet med at udskifte og reparere dårlige vandledninger går så langsomt, at problemerne med forurenet drikkevand højst sandsynligt vil stige i årene fremover, fastslår Folkehelseinstituttet i rapporten.

Hovedkonklusionen i rapporten er imidlertid, at drikkevandskvaliteten generelt er god i Norge. Der er dog store forskelle på kvaliteten i de offentlige anlæg. Antallet af vandværker, som leverer utilfredsstillende drikkevand, er ifølge rapporten kraftigt reduceret de seneste 20 år.

/ritzau/NTB

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip