Luftangreb tvinger islamister på tilbagetog i Kobani

Luftangreb fra den amerikansk-ledede koalition har onsdag presset jihadister fra Islamisk Stat tilbage til udkanten af den strategisk vigtige kurdisk-styrede by Kobani, der ligger på grænsen mellem Tyrkiet og Syrien.

Den voldelige islamistiske gruppe hejste ellers sit sorte flag over den østlige del af byen i mandags, men siden da har den internationale koalition med USA i spidsen fordoblet sine luftangreb mod Islamisk Stat i forsøget på at bremse islamisternes fremrykning i byen.

Onsdag kan der høres heftige skudvekslinger fra Kobani, men jihadisterne er på tilbagetog, bekræfter den stedfortrædende udenrigsminister i Kobanis kurdiske selvstyre, Idris Nassan.

- De (jihadisterne, red.) er nu tilbage ved indgangen til Kobani. Bombardementerne var meget effektive, og resultatet var, at IS er blev presset væk fra mange af deres positioner, siger han over telefonen til nyhedsbureauet Reuters.

- Det er deres største tilbagetrækning, siden de kom ind i byen, og vi kan anse det her som begyndelsen på en tilbagetrækning fra hele området, siger han.

Militæreksperter siger imidlertid, at det er utænkeligt, at luftangreb alene kan bremse Islamisk Stat.

På den tyrkiske side af grænsen står adskillige kampvogne linet op med kanonerne rettet mod byen, men såvel tyrkiske kurdere som USA udtrykker undren over Tyrkiets passivitet i konflikten.

- Der er en voksende bekymring over, at Tyrkiet er fodslæbende i forhold til at handle og forhindre en massakre mindre end halvanden kilometer fra dets grænse, siger en højtplaceret embedsmand i præsident Barack Obamas administration til avisen New York Times.

- Dette er ikke en måde, som en Nato-allieret handler på, mens et helvede åbner sig et stenkast fra dets grænse, siger embedsmanden til avisen.

Den stedfortrædende udenrigsminister i Kobanis kurdiske selvstyre mener dog ikke, at der er behov for landtropper til at hjælpe kurderne i byen.

- Vi behøver ikke flere soldater på jorden, for vi har nok. YPG (kurdiske styrker, red.) er i stand til at forsvare Kobani. De har kæmpet mod terrorister i mere end et år. YPG vil være i stand til at forsvare Kobani, ligesom de har gjort de seneste 25 dage, sagde Idris Nassan til Ritzau tidligere onsdag.

Han sagde endvidere, at Kobani har brug for fortsat luftstøtte, hvilket sammen med våben og ammunition vil være nok til, at YPG kan "ødelægge Islamisk Stat".

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip