Lumsk lusecirkel: Alle skal tjekke deres børn for lus

03/10/2013 16:57

Sol Stoffregen

Nyheder

Mest læste i dag

Først er der et barn fra klassen, der har har lus, og inden forældrene får set sig om, er halvdelen af klassens hovedbunde fyldt med lus og luseæg. Panikken spreder sig. Og nogle forældre tænker, det går nok over af sig selv, mens andre forældre griber ind med tættekam og lusemidler.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og information

Men hvis klassen skal lusene til livs, er det rigtig vigtigt, at alle forældre er klar til at gribe ind og yde en koordineret indsats. Ellers bliver lusene ved med at leve lystigt i ungernes hår.

Sådan lyder meldingen fra luseekspert og biolog med speciale i blodsugende insekter, Kim Søholt Larsen.

- Man er nødt til at tjekke sine børn med en lusekam mindst en gang om ugen. Og hvis man finder lus eller æg, skal man handle på det med det samme, siger Kim Søholt Larsen.

Råb op hvis dit barn har lus
Pointen er nemlig, at jo hurtigere man finder ud af, at ungerne har lus, jo færre bliver formentlig smittet. Men den regel gælder kun, hvis forældrene tager hånd om problemet.

- Meddel hurtigst muligt omgangskredsen om lusefundet. På den måde kan andre forældre tjekke deres børns hoveder. Hvis man venter et par dage, kan det være for sent. Derfor er den koordinerede indsats meget vigtig, siger Kim Søholt Larsen og uddyber:
Mange forældre tror, at lusemidlet ikke virker, men ofte er det, fordi børnene bliver gensmittet. Derfor er det også vigtigt, at man tjekker om man har fået alle lus væk med tættekammen.

Børn med lus skal ikke sendes hjem
Hvis man i løbet af skoledagen finder ud af, at en elev har lus, skal læreren ikke panikke og sende eleven hjem. Ifølge Kim Søholt Larsen er skaden allerede sket, og en hjemsendelse vil formentlig ikke ændre noget. Til gengæld er vigtigt, at den pågældende elev kommer i behandling med det samme.

- Ifølge Sundhedsstyrelsen skal børn med lus være påbegyndt lusebehandling, inden de kommer i skole igen, siger Kim Søholt Larsen.

To gange om året, i januar og i august, er der landsdækkende kampagner mod lus, hvor alle forældre opfordres til at tjekke deres børns hår og behandle, hvis de finder lus.